StoryEditor

Práca na čierno sa nevypláca. Ohrozuje aj vašu bezpečnosť

17.04.2015, 19:49
Čiernou prácou nezarobíte viac, zbytočne riskujete. Firma musí podľa legislatívy myslieť na vašu bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Poznajte vaše práva v zamestnaní a môžete to využiť vo svoj prospech. O rozhovor sme požiadali Miroslavu Skičková z Národného inšpektorátu práce, aby nám k tejto téme prezradila viac. 

Začnime tento rozhovor trochu netradične. V redakcii sa nám čitatelia zverujú so svojimi problémami, a nevedia, ako ich v zamestnaní riešiť. Čo teda napríklad v prípade, ak poznáme niekoho, kto pracuje načierno. Môže mať problém s poisťovňou či daňovým úradom?
Národný inšpektorát práce vedie centrálny register – verejne prístupný zoznam fyzických a právnických osôb, ktoré v predchádzajúcich piatich rokoch porušili zákaz nelegálneho zamestnávania. Tieto informácie oznamujeme živnostenskému úradu, a pri ich opakovanom porušení môže dôjsť až k zrušeniu živnostenského oprávnenia. Zamestnávateľom, u ktorých bolo zistené nelegálne zamestnávanie, nevydajú inšpektoráty práce potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania a navyše, musia si dodatočne splniť odvodové a daňové povinnosti voči príslušným štátnym orgánom.

Čo všetko môžu inšpektori kontrolovať na pracovisku firmy?  Ohlásite sa dopredu, alebo ako to funguje?
Inšpektoráty práce sú oprávnené kontrolovať dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov, právnych predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, dodržiavanie zákazu nelegálneho zamestnávania, dodržiavanie záväzkov, ktoré vyplývajú z kolektívnych zmlúv a tiež v určenom rozsahu dodržiavanie zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Tiež vyšetrujú príčiny vzniku pracovného úrazu a vykonávajú trhový dohľad.

Pred začatím kontroly oznámi inšpektor práce svoju prítomnosť zamestnávateľovi, iba ak tým negatívne neovplyvní výkon inšpekcie práce. Súčasťou inšpekcie práce je takmer vždy aj kontrola dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania, pri jej výkone sa inšpektori práce pochopiteľne vopred neohlasujú. Inšpektori v takomto prípade môžu voľne a kedykoľvek vstupovať   do priestorov a na pracoviská podliehajúce inšpekcii práce a v nevyhnutnom rozsahu aj na súkromné pozemky, vykonávajú kontrolu, žiadajú doklady a informácie potrebné pre jej vykonanie.

Niektoré profesie, napríklad obchodní zástupcovia, majú na výplatnej páske uvedenú minimálnu mzdu, zvyšok závisí od obratu. Je to podľa v poriadku, alebo tam niečo nefunguje? 
Vykonávanie práce obchodného zástupcu je zvyčajne samostatný výkon činnosti spojený s istou zodpovednosťou zamestnanca. Ak vykonávate pre zamestnávateľa takýto druh práce, vaša mzda musí byť vyššia ako je minimálna mzda. Jej minimum je určené zaradením práce obchodného zástupcu do určitého stupňa náročnosti. Toto zaradenie vykoná zamestnávateľ, musí pri ňom postupovať v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti práce, ktoré tvoria prílohu č. 1 Zákonníka práce.  

Mzdové podmienky, na ktorých sa pri prijímaní do pracovného pomeru so zamestnávateľom dohodnete, a ktoré sú obsahom pracovnej zmluvy, musia obsahovať aj dohodu o výške mzdy. Následne môžu byť dohodnuté aj ďalšie zložky mzdy. Jednou zo zložiek mzdy môže byť aj variabilná zložka mzdy určená v nadväznosti na dosiahnutý obrat. Dodržiavanie mzdových predpisov tiež kontrolujú inšpektoráty práce.

Môže nás napríklad zamestnávateľ nútiť robiť prácu, ktorú nemáme uvedenú v zmluve ani v popise práce?  
Zamestnávateľ má povinnosť odo dňa vzniku pracovného pomeru prideľovať vám prácu podľa pracovnej zmluvy. Vy máte zo Zákonníka práce povinnosť podľa jeho pokynov vykonávať práce osobne, podľa pracovnej zmluvy, v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu. Zároveň ste povinný pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi.

Neprípustný je však nátlak, nútenie zamestnanca, hlavne vtedy, ak výkon požadovanej činnosti nesúvisí s druhom práce dohodnutým v pracovnej zmluve. V rozpore s právnymi predpismi však je, ak vám firma určí pracovnú úlohu, ktorou je obsluha zariadenia, ktoré viete obsluhovať vďaka svojej šikovnosti. Musíte byť na to zdravotne spôsobilý a mať odbornú spôsobilosť podľa právnych predpisov. Inak zamestnávateľ porušuje zákon a ohrozuje vašu bezpečnosť.   

01 - Modified: 2007-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poliaci stopli lustrácie
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:35