StoryEditor

Rozvod vás nemusí stáť celý majetok. Pozrite sa, čo robiť

02.03.2015, 23:00
„Tebe dom, mne auto a chata, deti si budeme vo výchove a v starostlivosti striedať,“ takáto je predstava mnohých manželov, ktorí sa chystajú rozviesť.

 Je to aj prípad nášho čitateľa Dušana Frídla z Nitry, ktorý rieši problém. „Má terajšia manželka nárok na byt, ktorý som nadobudol v roku 1985 s bývalou ženou? Nové manželstvo som uzatvoril až v roku 1997. Teraz žena podala žiadosť o rozvod. Ako to bude s bytom, prípadne s deťmi po rozvode?" zaujíma sa.

Dohoda pomôže obom exmanželom

Advokát  Milan Ficek z kancelárie Ficek & Ficeková nášmu čitateľovi radí: ak ste byt nadobudli v roku 1985, vtedy ešte nebolo možné nadobúdať byty do osobného vlastníctva, len do užívania. „V tom čase ste nemohli byť zapísaný ako vlastník bytu, keďže pravdepodobne išlo o družstevný by, ktorý ste neskôr odkúpili do osobného vlastníctva. Ak ste byt so súčasnou manželkou odkúpili za trvania manželstva spoločne, potom bude predmetom vyrovnania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) po rozvode.“

Vzájomné započítanie podielov

Je vhodné pozrieť sa aj do katastra nehnuteľností, či ste vedený ako výlučný vlastník, alebo ste tam uvedení obaja. „Ak ste uvedení na liste vlastníctva k bytu obaja, potom byt patrí do BSM. Pri vyrovnaní si však budete môcť započítať to, čo ste do spoločného majetku vložili a znížiť tak výšku sumy - vyrovnacieho podielu," tvrdí advokát. Do času, kým nie ste s manželkou rozvedení, môžete spísať iba zmluvu o budúcej zmluve o vyrovnaní spoločného majetku, lebo BSM ešte nezaniklo. Prípadne je možné spísať dohodu s odkladacou podmienkou účinnosti zmluvy, ktorou bude rozvod manželstva. Právne sa to dá upraviť, len treba kontaktovať advokáta.

V prípade rozvodu vznikajú neľahké situácie aj pri určení, ako to bude ďalej deťmi.  „Pokiaľ ide o starostlivosť o dieťa, tiež môžete s manželom uzatvoriť dohodu a dať si ju pri rozvode schváliť súdom. Ak ste dohodnutí, kolízny opatrovník nepríde k vám domov. Ak by ste neboli dohodnutí, robí sa to dožiadaním," spresňuje Milan Ficek. 
 
Rýchlosť rozvodu môžete ovplyvniť

Veľa rozvádzajúcich sa párov si neuvedomuje, že môže ovplyvniť rýchlosť rozvodu. Správnym postupom - a spoločnou dohodou -  dokážete ušetriť mesiace čakania. Najskôr podľa Ficeka si treba zistiť, ktorý súd je príslušný na rozhodovanie o rozvode. Spravidla je to tam, kde ste mali posledné spoločné bydlisko, ak býva v obvode súdu aspoň jeden z manželov. „Veľmi dôležité je, aby ste mali správne vypracovaný návrh na rozvod manželstva, vrátane doručenia potrebných príloh. Rozvod sa dokonca môže uskutočniť bez prítomnosti vás oboch, ak ste nemali spoločné maloleté deti," tvrdí advokát. Súdny poplatok za návrh na rozvod je 66 eur.

Nerobte zbytočné chyby. Poraďte sa

K návrhu sa spravidla priloží fotokópia sobášneho listu, fotokópia rodných listov detí a doklad o poslednom spoločnom bydlisku manželov. Ak ste mali s manželom deti, súd bude vyžadovať váš výsluch. Podľa advokáta často za ním prídu klientky, ktorých rozvod trvá viac ako šesť mesiacov. Potom zistia, že už pri samotnom podaní návrhu postupovali nesprávne. Keď vás rozvedú, rátajte s tým, že do troch rokov si musíte usporiadať majetok.

Opäť je to najrýchlejšie, ak sa dohodnete. Obsah dohody závisí podľa notára Petra Dancziho z Nových Zámkov od toho, čo všetko si manželia vyrovnávajú. „Pri hnuteľných veciach môže byť pokojne aj ústna, pri nehnuteľnostiach však musí byť podľa zákona v písomnej forme.“ Najbezpečnejšia forma je vždy notárska zápisnica. V nej môže notár uviesť aj exekučný titul, čiže v prípade, ak by si niektorý z manželov nesplnil svoju povinnosť dobrovoľne, netreba sa obracať na súd, ale rovno na exekútora. 


Dnes v prílohe Poradca si tiež prečítajte:

Ako sa čo najrýchlejšie rozvediete a kde podať návrh

Advokát Martin Hurtaj radí, ako si vysporiadať majetok

Tipy, ako riešiť rôzne situácie v praxi

01 - Modified: 2007-03-29 21:54:22 - Feat.: 0 - Title: Desať rokov za urážku kráľa
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 04 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 05 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:28