StoryEditor

Elektronické tlačivá na dane tu už mali byť, tvrdia firmy

29.01.2015, 15:19
Štát žiada podnikateľov o posielanie daní elektronicky, a pritom e-tlačivá ešte nie sú k dispozícii. Firmy a biznismeni to berú ako zlyhanie.

Termín na daňové priznanie z príjmov sa blíži. Medzi podnikateľmi sme sondovali, čo si myslia o tom, že Finančné riaditeľstvo doteraz nedalo k dispozícii elektronické daňové tlačivá. „Vidíte to ako problém, alebo je na ne podľa vás ešte čas?“ spýtali sme sa respondentov.

Pavol Uhrín, generálny riaditeľ, Novofruct:
Nie sme s tým spokojní. Určite by bolo dobré, keby tlačivá boli už teraz k dispozícii. Ak my pomáhane štátu napĺňať daňami jeho pokladnicu, štát má pomáhať nám, aby sme všetko mohli urobiť a uhradiť včas. Napríklad v Novofructe si dávame robiť aj účtovný audit a účtovnú závierku budeme mať hotovú približne do 15. februára. Keďže sme súčasťou nadnárodnej skupiny, treba stihnúť všetky termíny, tak to robíme v predstihu. Už teraz máme na 99 percent hotový hospodársky výsledok, chceli by sme mať aj daňové priznanie podané čo najskôr.

Zuzana Tatranská, hlavná účtovníčka, SITEM Slovakia:
Z pohľadu našej firmy nám to momentálne nerobí problém, ale vo všeobecnosti je veľa firiem, ktoré nemajú veľa formalít, vedeli by spraviť všetky výkazy už teraz, zatiaľ však podať elektronické daňové priznanie nemôžu. Mnohým by to vyhovovalo práve vďaka tomu, že už uzatvorili DPH, majú hotové všetky doklady a rady by čo najskôr uzatvorili aj celý rok. Podali by daňové priznanie a mali by pokoj. No nedá sa. Našťastie pre našu spoločnosť to ešte nie je také akútne.

Martin Tužinský, účtovný poradca:
Opakuje sa stav z predošlého roka. Je koniec januára, no daňové tlačivá pre fyzické a právnické osoby nie sú stále k dispozícii. Oproti vlaňajšku je však situácia horšia, pretože dostupné zatiaľ nie sú ani výkazy – účtovná závierka za rok 2014. Podľa oficiálneho stanoviska Finančného riaditeľstva si môžeme tlačivá vytlačiť, ručne vyplniť, naskenovať a podať cez všeobecné podanie. No zákon nám ukladá povinnosť komunikovať so správcom dane elektronicky, ale ako, keď Finančná správa nie je schopná riadne a včas zabezpečiť nasadenie elektronických formulárov na svojom portáli.

Alena Minarská, ekonómka, spoločnosť IKT Services Slovakia:
Áno, je to problém, že tlačivá v elektronickej podobe nie sú už v tomto období. Zavedením daňových licencií je prepočet dane teraz komplikovanejší, a to je dôvod, prečo by daňovníci mali mať k dispozícii aktuálne tlačivá, čím by si mohli podľa predbežných výsledkov modelovať výšku dane, respektíve licencie za rok 2014. V našej firme je v termíne podania priznania k DPH (do 26. 1. 2015) uzavretá podstatná časť hospodárenia za 2014, čo znamená, že do daného termínu chcú mať majitelia spoločnosti k dispozícii predpokladaný hospodársky výsledok a výšku dane. K prepočtu si však pomôžeme namodelovaním vzorcov v aplikácii Excel.

Martina Zabáková, daňová poradkyňa, Consultare:
Používanie e-tlačív je v súčasnosti už samozrejmosťou. Uľahčujú prácu, majú nastavené kontroly nevyplnených riadkov aj súčtové kontroly. Použitím e-tlačív sa znižuje počet priznaní odoslaných s nejakou základnou chybou. Niektorým firmám, podnikateľom, účtovníkom či poradcom chýbajú už v tomto období, pretože kvôli interným procesom alebo žiadosti o úver požadujú, aby účtovná závierka a priznanie boli spracované už v januári či vo februári. Vypĺňanie na papieri je časovo náročné a neefektívne nielen pre daňovníka, ale aj pre Finančnú správu, ktorá ich musí previesť do elektronickej podoby. Reálne sa tým skracuje aj lehota na podanie priznania.

Radoslav Krátky, senior manažér, PwC:
Vzory tlačív za rok 2014 zverejnilo ministerstvo financí ešte minulý rok a tieto sú dostupné aj na portáli Finančnej správy. Z legislatívneho hľadiska tiež nič nebráni tomu, aby daňovníci mohli podávať daňové priznanie za rok 2014 už teraz. Čo sa týka elektronických formulárov, myslím si, že sú výbornou pomôckou. Túto službu by však Finančná správa mala byť pripravená poskytovať svojim klientom už od prvého januára.

01 - Modified: 2007-03-01 17:10:00 - Feat.: 0 - Title: Lenovo sťahuje z trhu 100 000 notebookov s nebezpečnými batériami Sanyo
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 03 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 04 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 05 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:28