StoryEditor

Voskové figuríny a dobré jedlo. Užite si víkend vo Viedni

13.07.2014, 17:01
Chystáte sa na predĺžený víkend do zahraničia? V našom seriáli vám ukážeme, koľko vás to bude stáť a čo sa oplatí vidieť.

Viedeň dýcha históriou. A keďže sa nachádza blízko od slovenských hraníc, mnoho Slovákov ju navštevuje kvôli nákupom či kultúre. Hlavné mesto Rakúska sa však oplatí navštíviť aj na dlhšie, napríklad cez víkend. Ak ste sa ešte nerozhodli, kam v lete na výlet, vyskúšajte Viedeň. 

1. Kadiaľ a za koľko 

Cesta autom z Bratislavy do Viedne

Dĺžka trasy: 79 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 8,40 eura

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 6,50 eura


Cesta autom z Košíc do Viedne (smer Rimavská Sobota, Zvolen, Nitra, Trnava, Bratislava)

Dĺžka trasy: 476 km

Cena (benzín, priemerná spotreba 7 litrov na 100 km): 50,50 eura

Cena (nafta, priemerná spotreba 6 litrov na 100 km): 39 eur


Cesta autobusom a vlakom

  • autobusom z Bratislavy do Viedne: približne 7,70 eura
  • autobusom z Košíc do Viedne: do 30 eur

Do Viedne sa dá veľmi pohodlne ísť aj vlakom. Bratislavčana bude stáť cesta jedným smerom okolo 10 eur (informujte sa o možnosti kúpiť si spolu s lístkom na vlak zvýhodnený lístok na cestovanie vo Viedenskej MHD), Košičan bude musieť prestupovať v Bratislave a za cestu nezaplatí viac ako 30 eur.

Do Viedne sa dostanete z Košíc aj priamou leteckou linkou, z Bratislavy tiež viacerými lodnými spojeniami

2. Čo sa oplatí vidieť

Viedeň je mesto plné histórie, okrem pamätných miest ukrýva aj rôzne turistické atrakcie. Pozrite sa, ktoré sa oplatí vidieť:

Múzeum Madame Tussauds - múzeum voskových figurín slávnych osobností z Rakúska ale i celého sveta. Vstupné: necelých 19 eur (dospelá osoba)

Zoo v Schönbrunne - jedna z najlepších Zoo v Európe. Vstupné: 14 eur

Letná rezidencia Habsburgovcov - Schloss Schönbrunn. Vstupné: 13,50 eura

Hofburg - hlavné sídlo Habsburgovcov, v súčasnosti je to sídlo spolkového prezidenta. Nájdete v ňom korunovačné klenoty, Habsburgovské poklady a ďalšie iné historické pamiatky. Vstupné: 12 eur

Palác Belvedere - barokový palác, ktorý dal postaviť princ Eugen. Nájdete tu dokonca diela majstrov ako Renoir či Monet. Vstupné: 14 eur

Vyhliadková veža Donauturm - Vstupné približne 7 eur vám zabezpečí krásny výhľad na Viedeň.

3. Kde môžete bývať

Ceny za hotelovú izbu štartujú na približne 60 eurách.

Tipy HN na ubytovanie:

Štandard: Hotel Kummer, dve noci, dvojlôžková izba (piatok 15. augusta až nedeľa 17. augusta 2014) - 260 eur 

Budget: Ruby Sofie Hotel Vienna - dve noci, dvojlôžková izba, v rovnakom termíne - 160 eur

Luxus: Park Hyatt Vienna  - dve noci, dvojlôžková izba, v rovnakom termíne -  750 eur

Dóm sv. Štefana.

4. Čo je lacné a čo stojí za to

Medzi množstvo historických pamiatok môžeme zaradiť Dóm sv. Štefana - Stephansdom. Z tejto gotickej katedrály budete mať najkrajší výhľad na Viedeň, keďže ide o najvyšší kostol v Rakúsku. Vstup do priestorov bez sprievodcu je zadarmo, ak by ste však predsa chceli výklad, priplatíte si približne 5 eur

Zadarmo si môžete užiť nádherné záhrady zámku Schönbrunn, poprechádzať sa okolo paláca Belvedere či užiť si pravý turistický ruch nákupnej Kärtnerstrasse. Alebo sa zastavte v nádhernom a veľkom Statdparku - a kúpte si aspoň maličkosť na populárnom blšom trhu - Nashmarkte. Nemali by ste vynechať ani architektonické skvosty Viedne - známe domy architekta Hundertwassera.

Iný pohľad na Viedeň vám dá známy zábavný park Prater. Nielen zaujímavými kolotočmi, ale aj celkovým koloritom tohto miesta. Po zotmení sa mu však radšej vyhnite. A tip redakcie - neďaleko Pratra je unikátne univerzitné mestečko Viedenskej univerzity, ktoré dokončili v tomto školskom roku. Vytvoril ho tucet svetovo známych architektov a garantujeme, že nič podobné ste ešte nevideli.  

Unikátny kampus viedenskej ekonomickej univerzity Wirtschaftsuniversität.

Z Viedne samozrejme nemôžete odísť bez toho, aby ste si dali aspoň pár šálok vychýrenej kávy (napríklad Melange, cca 3 eurá) v akejkoľvek kaviarni v centre a ochutnali pravý, teľací Wiener Schnitzel so zemiakovým šalátom (do 15 eur) či hovädzí Tafelspitz (okolo 12 eur).

Tafelspitz, jedno z rakúskych typických jedál. Tento je z presláveného viedenského lokálu Plachutta.

5. Koľko si pripravte

Príklad cesty z Bratislavy:

Doprava: 8,40 eura za dopravu (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 130 eur, hotel Kummer
Atrakcie: 80 eur

Spolu: cca 220 eur (bez ďalších výdavkov)

Príklad cesty z Košíc:

Doprava: 51 eur  (dve osoby v aute)
Ubytovanie: 130 eur, hotel Kummer
Atrakcie: 80 eur 

Spolu: cca 260 eur (bez ďalších výdavkov)

Snímky: Internet


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Čítajte viac tém z Letného servisu HN:

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:34