StoryEditor

Skoncujte s dovolenkou. Aby ste o ňu neprišli

12.11.2013, 09:48
Autor:
vanvan
Máte ešte nevyčerpanú dovolenku a zamestnávateľ vás núti si ju vyčerpať. Má na to právo?

Vyznáte sa vo svojej dovolenke? Viete na čo máte nárok a keby vám na ňu môže firma siahnuť? Radí Andrea Pleschová, manažérka HR Services spoločnosti TPA Horwath.

 

Mám ešte nevyčerpanú dovolenku z roku 2012. Ak ju nestihnem minúť do konca tohto roka, čo sa s ňou stane?

Nevyčerpanú základnú výmeru dovolenky za rok 2012 je možné v roku 2013 len čerpať. Ak ju zamestnanec nevyčerpá k 31. decembru 2013 stráca na ňu nárok, do ďalšieho roka sa neprenáša a nie je možné ju ani preplatiť. Zákonník práce umožňuje (v zmysle paragraf 116 ods. 2) preplatenie časti dovolenky – konkrétne dovolenku len nad rámec základnej výmery dovolenky. Toto sa vzťahuje však len na dovolenku z roku 2012 nevyčerpanú do konca roka 2013.

Koľko dní z tohtoročnej dovolenky (2013) si môžem preniesť do budúceho roka?

V zásade je možné si podľa aktuálne planej legislatívy preniesť celú dovolenku z roku 2013 do nasledujúceho roka. Ale vzhľadom k tomu, že v zmysle paragrafu 111 je zamestnávateľ povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok (ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca) v praxi by teda nemalo nastať, že by si zamestnanec prenášal celoročný nárok.

Musím dokladovať a ako, že som nemohol vyčerpať dovolenku?

Zákonník práce nehovorí nič o dokladovaní, keďže čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní podľa plánu dovoleniek s prihliadnutím na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca.

Kedy mi môže zamestnávateľ odmietnuť preplatenie alebo prenesenie dovolenky do budúceho roku?

Preplatenie dovolenky je v zmysle zákona možné len pri ukončení pracovného pomeru (prepláca sa nevyčerpaná alikvótna časť). Zamestnanec nemá podľa zákona žiadnu inú možnosť o požiadanie preplatenia dovolenky mimo ukončenia pracovného pomeru a teda odmietnutie preplatenia v praxi by nemalo nastať.

Máte problém s dovolnekou? Pýtajte sa...

Prenesenie dovolenky za predchádzajúci rok nie je tiež špeciálne obmedzované. Je bežné, že zamestnávatelia si v internej smernici určujú počet dní dovolenky, ktoré by mal zamestnanec v danom kalendárnom roku vyčerpať – napríklad 20 dní dovolenky. Ak však zamestnanec dovolenku napriek tomu nevyčerpá, ani v tomto prípade mu zamestnávateľ nemôže odmietnuť prenesenie dovolenky do nasledujúceho roku.

V praxi teda nie je možné, že by zamestnávateľ v zmysle zákona odmietol prenesenie dovolenky z predchádzajúceho roka.

Ako je to z dovolenkou v prípade ukončenia pracovného pomeru: A/ ak som výpoveď dal ja, B/ ak som výpoveď dostal. Preplatí mi ju zamestnávateľ, prepadne mi, alebo si ju musím vyčerpať?

Spôsob ukončenia pracovného pomeru v zásade nemá vplyv na čerpanie dovolenky. Pri dohode, ako dvojstrannom právnom akte môže zamestnávateľ so zamestnancom explicitne dohodnúť čerpanie, prípadne preplatenie dovolenky. V zásade ale platí, že ak si zamestnanec nemohol vyčerpať dovolenku, zamestnávateľ mu je povinný preplatiť alikvótnu časť pri ukončení pracovného pomeru.

Napriek tomu, že prax je obvykle v čerpaní dovolenky, resp. v určovaní termínu čerpania dovolenku benevolentnejšia, zákonník práce paragraf 111 hovorí, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom. Toto čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred.

Čiže ak zamestnanec končí pracovný pomer s dvojmesačnou výpovednou lehotou a jeho zostatok dovolenky je príklad dva týždne, zamestnávateľ mu môže v zmysle zákonníka práce nariadiť čerpanie dovolenky počas trvania výpovednej lehoty.

Na koľko dní dovolenky mám nárok?

V zmysle paragrafu103 je základná výmera dovolenky 4 týždne a po dovŕšení 33 roku života je to 5 týždňov. Posledná novela Zákonníka práce zjednodušila administratívu pri dokladovaní tohto ďalšieho týždňa dovolenky a aktuálne má dnes každý po dosiahnutí 33 roka života nárok na 5 týždňov. V praxi to funguje tak, že ak napríklad v decembri roku 2014 dovŕšite 33 rok života nárok na 5 týždňov dovolenky máte už za celý rok 2014.

Okrem základnej výmery dovolenky zákonník práce rieši v paragrafe 106 aj dodatkovú dovolenku, na ktorú majú nárok určité skupiny zamestnancov pracujúci v sťažených podmienkach. Dodatková dovolenka je v rozsahu 1 týždeň.

Mám nárok na dovolenku aj za obdobie, kedy mi plynie výpovedná lehota?

Samozrejme áno. Nárok na dovolenku Vám vzniká počas trvania pracovného pomeru a teda aj počas trvania výpovednej lehoty.

01 - Modified: 2005-09-06 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mäsokombinát Tauris zvýšil medziročne objem výroby o viac ako tretinu
01 - Modified: 2022-05-03 08:07:01 - Feat.: - Title: V požičovniach áut prakticky nikto nechce elektromobily. Ignorujú ich dokonca aj Nemci 02 - Modified: 2022-02-22 14:44:37 - Feat.: - Title: Raj bez rúšok, nádherné pláže a život v duchu hakuna matata: Bude Zanzibar novým Chorvátskom? 03 - Modified: 2022-02-22 10:38:20 - Feat.: - Title: Voucher systém 04 - Modified: 2022-02-22 10:36:41 - Feat.: - Title: Čoraz menej 05 - Modified: 2022-01-10 05:31:33 - Feat.: - Title: Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:25