StoryEditor

20 otázok a odpovedí o katastri a majetkových prevodoch

Viete, že ak sa odvoláte v záležitostiach katastra, štát vám po novom garantuje ich vyriešenie do pol roka? Stopku tak dostanú vleklé súdne katastrálne konania trvajúce aj roky. Poznáte presne zmeny, lehoty, poplatky či ďalšie veci týkajúce sa katastra? Ponúkame vám ich prehľad prostredníctvom expertov, ktorých sme oslovili.
1.
Podanie odvolania
V podávaní odvolania proti zamietnutiu vkladu do katastra budú od júla zmeny, čo sa má upraviť?
Odvolanie proti zamietnutiu sa po novom podáva na príslušný úrad katastra, ten, ktorý o zamietnutí rozhodol. Ak úrad v celom rozsahu odvolaniu nevyhovie, spisový materiál posunie už na Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, nie na súd. K takejto úprave došlo nedávnou novelizáciou katastrálneho zákona, ktorá súvisela s prijatím Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku. Od 1. 7. 2016 teda o odvolaniach proti rozhodnutiam o zamietnutí vkladu už nebude rozhodovať súd, ale Úrad geodézie, kartografie a katastra SR. Táto zmena prinesie aj garanciu, že o odvolaniach musí byť rozhodnuté do 6 mesiacov. Je to podstatne kratšia lehota než tá, v akej doteraz rozhodovali súdy. Zároveň bude zabezpečené rovnaké rozhodovanie v rovnakých veciach. V nadväznosti na novú kompetenciu úradu sa menia aj podmienky na získanie osobitnej odbornej spôsobilosti rozhodovať o návrhu na vklad.
2.
Štandardný a zrýchlený termín
Aké sú zákonné lehoty na vklad do katastra?
Štandardná lehota podľa zákona je do 30 dní, v zrýchlenom konaní do 15 dní. Lehota závisí od toho, aký správny poplatok sa zaplatí.
3.
Bežný a znížený poplatok
Aké vysoké sú poplatky pri vklade? Dajú sa aj znížiť?
Pri zamýšľanom návrhu na vklad do 30 dní sa platí 66 eur, pri zrýchlenom konaní do 15 dní je to 266 eur. Poplatky sa dajú znížiť cez web katasterportal.sk. Cez ikonu „Podanie oznámenia o zamýšľanom návrhu na vklad“ treba zadefinovať úkon, ktorý chcete urobiť. Ide o uvedenie technických údajov týkajúcich sa prevodu nehnuteľnosti. Kto využije tento portál, získa zľavu 15 eur. Štandardný poplatok tak nebude 66 eur, ale ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-12 09:06:52 - Feat.: - Title: Marián Leško skončil na pozícii poradcu prezidentky, rozhodol sa pre dôchodok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:19