StoryEditor

Fúzie by značne posilnili ekonomiku

18.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Kanadské bankové zákony sú zastarané a poškodzujú tento dôležitý sektor národnej ekonomiky. Takmer 90 % bankových aktív je v rukách šiestich finančných ústavov. Nemôžu však spojiť svoje sily, aby vytvorili protiváhu svojim konkurentom zo Spojených štátov. Bránia im v tom staré zákony. Pred štyrmi rokmi zabránila vláda fúzii Royal Bank of Canada a Bank of Montreal, ako aj zlúčeniu Canadian Imperial Bank of Commerce a Toronto Dominion. Nepomohla im vtedy ani argumentácia, že v čase globalizácie finančných trhov treba v krajine vytvoriť konkurencieschopné bankové ústavy.
Prvá novela bankových zákonov, v ktorej sa hovorí aj o možnosti fúzií kanadských bánk, prišla až v lete minulého roka. Nový pokus spojenia bánk Nova Scotia a Bank of Montreal sa nevydaril do istej miery aj preto, lebo centrálna vláda signalizovala svoj odmietavý postoj k ich spoločným rokovaniam.
Senát kanadského parlamentu sa domnieva, že nadišiel čas veľkých zmien. Okrem šiestich veľkých je na bankovom trhu aktívnych ešte osem menších domácich bánk a 14 zahraničných má v Kanade pobočky, ktoré poskytujú celú paletu bankových služieb. Aktíva týchto bánk dosahujú spolu okolo 1,7 bilióna USD.
V krajine je aj pomerne hustá sieť spolkových bánk a úverových družstiev. Okrem toho na jej území pôsobí 706 úverových spolkov a vo francúzskej časti funguje 1 069 ľudových pokladníc. V tomto segmente kanadského bankového trhu však za posledných desať rokov došlo k fúziám. Počet subjektov sa z 2 700 znížil o 1 000.
V Kanade podľa zisťovania senátneho výboru pre banky a financie vládnu také pomery, akoby krajina žila odrezaná od ostatného sveta. Proces fúzií je taký zložitý a zdĺhavý, že jeho dotiahnutie do úspešného konca je prakticky nemožné. Aj keď subjekty prekonajú všetky byrokratické prekážky, ktoré stoja na ceste k vytvoreniu silnejšieho finančného subjektu, žiadosť sa dostane na stôl ministra financií, ktorý jedným škrtom pera môže rozhodnúť, či ide o verejný záujem alebo nie.
Senát však nedávno navrhol ministrovi financií, aby sa schválenie fúzie pokladalo za preňho záväzné, ak predchádzajúce rozhodovacie inštancie (protimonopolný úrad a bankový dohľad) rozhodnú, že tento krok je vo verejnom záujme. Tým by sa ministrovi významným spôsobom obmedzili právomoci.
Analytici tvrdia, že fúzie bánk by významne posilnili kanadskú ekonomiku. Senát odporučil federálnej vláde, aby zistila, ktoré prekážky v kanadskom zákonodarstve bránia v raste konkurencieschopnosti domáceho bankového sektora. Senát vládu požiadal, aby mu do konca júna 2003 podala správu o výsledkoch svojich analýz.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. október 2024 10:51