StoryEditor

20 otázok a odpovedí o lesoch

12.07.2016, 00:00
Chcete les predať či kúpiť? Prinášame pár rád expertov priamo z praxe, ako na to. Čím sa treba riadiť a ako postupovať, ak chcete s lesom hospodáriť.

Radí Jozef Ňaňko, lesný odborný hospodár z okresu Stará Ľubovňa

1. Špekulanti v lesoch
Dá sa brániť proti tomu, aby les kúpili nejakí špekulanti?
Špekulanti majú šancu len v prípade, ak získajú viac ako 51 percent hlasov v danom spoločenstve. V praxi sa často stretávame s prípadmi, že napríklad na 500 hektároch lesného pozemku môže byť aj 700 spoluvlastníkov. Pri lesoch existuje veľká rozdrobenosť a ich scelenie či výmena sú náročné. Zameniť hoci hektár lesa za porovnateľný, s podobnou drevinovou skladbou, býva komplikované. V nemálo prípadoch preto aj súkromné lesy obhospodaruje štát cez Lesy SR, a to práve kvôli stovkám súkromných spoluvlastníkov na určitom počte hektárov.

2. Skupovanie lesa
Máme v obci záujemcu, ktorý chce skúpiť lesy v okolí. Ako máme postupovať, aby sme mu v tom zabránili?
Tam, kde vlastník nedosiahol 51 percent na jednej parcele, nemôže požiadať o vydanie lesa. To znamená, kto je vlastníkom parcely 51 percent a viac, môže požiadať o vlastníctvo lesa a získa naň užívacie právo, ale musí sa dohodnúť s ostatnými spoluvlastníkmi na finančnom vysporiadaní. V tomto prípade ťahajú za kratší koniec tí, ktorí sú v menšine. Často sú vlastníci lesov takí rozdrobení, že nie je možné pri jednej parcele získať potrebných 51 percent. V takých prípadoch preberá údržbu nad lesom nútená správa štátnych lesov, ktorá dohliada na to, aby sa v lesoch správne hospodárilo.


Radí Milan Ovseník, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska
 
3. Problémy s nevyužívanou pôdou
Na Slovensku je množstvo pôdy zarastenej náletmi drevín, ktorá sa nedá poľnohospodársky využívať. Kto by mal na tejto ploche hospodáriť?
Vlastník. Alebo vlastník musí zabezpečiť, aby boli pozemky riadne obhospodarované. Je na počudovanie, ako si nevážime taký hodnotný výrobný prostriedok, akým je pôda. Nechali sme ju degradovať, v kultúrnej krajine sme nechali bez ľudskej činnosti také množstvo pôdy. Napriek tomu, že máme dokonca zákon, ktorý ustanovuje túto povinnosť vlastníkovi, respektíve užívateľovi. Dokonca pod sankciou. Aj tu sa prejavuje iracionalita v tejto spoločnosti. Máme zákon, ktorý nevieme alebo nechceme dodržiavať.

4. Finančná podpora z eurofondov
Má sa z eurofondov podporiť obhospodarovanie poľnohospodárskej aj lesnej pôdy jedným hospodárom?
Ide o agrolesnícke systémy, v rámci ktorých sa na tej istej pôde spája pestovanie stromov s extenzívnym poľnohospodárstvom – napríklad robí sa pastva na zarastených plochách. Bola by to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 04 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát 05 - Modified: 2023-10-02 09:00:12 - Feat.: - Title: Máte záujem získať lesný pozemok? Takýto je presný postup
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:28