StoryEditor

20 otázok o dávkach a dôchodkoch

Aké príspevky či dôchodky môže dostávať od štátu živnostník, dôchodca, zamestnanec alebo človek bez práce? Na otázky čitateľov Hospodárskych novín odpovedajú Sociálna poisťovňa a Ľubica Navrátilová, expertka na sociálne veci.

Odpovedá Sociálna poisťovňa

1.
Minimálne odvody

Ak si SZČO bude celý život platiť len minimálne odvody, na aký vysoký dôchodok bude mať nárok?

 
Suma dôchodku sa počíta individuálne. Rozhoduje každý jeden deň dôchodkového poistenia od ukončenia povinnej školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku. Nie je preto možné jednoznačne povedať, aký dôchodok bude mať živnostník, ktorý celý život platí len minimálne odvody. Je málo pravdepodobné, že živnostník si celý život, prípadne celé produktívne obdobie, platí len minimálne odvody. Okrem toho do roku 1990 nebol stanovený minimálny vymeriavací základ. Sociálna poisťovňa sa nestretáva s takýmito prípadmi, že by občan počas celého produktívneho obdobia dosahoval len minimálne vymeriavacie základy. V posledných rokoch sa, naopak, stretávame s tým, že živnostníci v preddôchodkovom veku sa pre to, aby si zvýšili svojho budúci dôchodok, prihlásia na dobrovoľné dôchodkové poistenie.

2.
Podnikateľ vs zamestnanec

Keď sa živnostník stane dôchodcom, vzťahujú sa naňho tie iné pravidlá ako na zamestnanca?

Pre živnostníka a aj pre zamestnanca, teda pre všetkých poistencov, platia rovnaké podmienky nároku na dôchodok a jeho výplatu. Rovnako aj suma dôchodku sa počíta podľa rovnakého zákonom stanoveného vzorca. Sumu dôchodku tak ovplyvňujú ročné príjmy dosiahnuté od roku 1984 (ak napríklad pôjde živnostník do dôchodku v roku 2016, výšku dôchodku určujú príjmy získané v období rokov 1984 až 2015) a doby poistenia získané po skončení povinnej školskej dochádzky až ku dňu vzniku nároku na dôchodok. Nízka výška vymeriavacieho základu a tým aj nízke odvody do Sociálnej poisťovne negatívne ovplyvňujú budúcu výšku dôchodku. Platí v zásade, že čím dlhšie poistenec odvádza poistné a čím je výška poistného vyššia, tým vyššia bude aj suma jeho budúceho dôchodku.

3.
Doplatenie poistného

Počul som, že dôchodkové poistenie na to, aby som v starobe dostával penziu, nemusím platiť hneď v mladosti. Napríklad, ak mi to nedovoľuje momentálna situácia. Môžem ich teda odviesť aj neskôr. Je to pravda?

Ak by ste si chceli ako fyzická osoba doplatiť, napríklad v roku 2013 alebo neskôr, poistné na dôchodkové poistenie povedzme za obdobie vášho štúdia v roku 2009, postup je nasledujúci. Váš minimálny vymeriavací základ – pre dodatočné zaplatenie poistného –- stanovený pre rok 2009 je v sume 334,36 eura. Najmenej z takéhoto vymeriava...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:43