dreamstime.com
StoryEditor

Ministerstvo hľadá nových znalcov. Na politický a náboženský extrémizmus

31.01.2017, 08:14
Autor:
ducduc
Od minulého týždňa sa už môžu prihlasovať prví záujemcovia na novovytvorený znalecký odbor.


Od januára rozhoduje o trestných činoch extrémizmu Špecializovaný trestný súd. Pôsobnosť prejednávať a rozhodovať o týchto deliktoch sa tu presťahovala z 54 okresných súdov. Obžalobu po novom podáva Úrad špeciálnej prokuratúry. S týmito zmenami súvisí aj vznik nového znaleckého odboru. A to pre oblasť extrémizmu. Podľa rezortu prax ukazovala, že absencia znaleckého odboru bránila dôslednému vyšetrovaniu extrémistických trestných činov. Od minulého týždňa sa už môžu prihlasovať prví záujemcovia. „Uvedomujem si, že to nie je práca na jeden mesiac či rok, ale pôjde o sústavnú prácu. Verím, že prví znalci v tomto odbore budú ustanovení ešte v prvom polroku tohto roka,“ uviedla ministerka Lucia Žitňanská.

Spochybňovali ich
Advokát Michal Antal hovorí, že vznik nového znaleckého odboru je pochopiteľný. „V praxi bolo zo strany obhajoby bežné spochybňovanie záverov znalcov pre ich neodbornosť. Pri existencii špecializovaného znaleckého odboru by takýto postup už nemal byť možný. Tento krok rezortu spravodlivosti preto podľa môjho názoru treba hodnotiť kladne,“ myslí si Antal.


Advokát ďalej uvádza, že súčasná politická situácia si vyžiadala aj zmenu trestnoprávnych kódexov. „Orgány činné v trestnom konaní vo väčšine prípadov nie sú schopné extrémistické trestné činy náležite vyšetriť a následne ani súd nie je schopný potrestať ich páchateľov,“ tvrdí Antal. Potvrdzujú to aj čísla. Podľa štatistík ministerstva vnútra bolo v období prvých desiatich mesiacov minulého roka zistených len 45 trestných činov extrémizmu a trestných činov s rasovým motívom, z ktorých bola objasnená len tretina.

Uvedené čísla sú podľa Antala doslova absurdné v porovnaní s tým, že za rovnaké obdobie bolo na území Slovenska zistených 51 vrážd. Nepáči sa mu ani to, že sa celé vyšetrovanie predraží. „Riešenie prípadov bude mať vyššiu nákladnosť z dôvodu vyššieho platového ohodnotenia špecializovaných sudcov,“ vysvetľuje advokát.

Čo musia splniť
Nový znalecký odbor sa delí na dve odvetvia, a to politický extrémizmus a náboženský extrémizmus. Súdni znalci zapísaní v odbore extrémizmu budú spolupracovať najmä s políciou, prokuratúrou a súdmi pri prešetrovaní extrémizmu, ale aj orgánmi verejnej moci pri prešetrovaní priestupkov extrémizmu. Na zápis do znaleckého odboru treba vykonať odbornú skúšku.


Ministerstvo spravodlivosti navyše vyžaduje vzdelanie v niektorom z odborov spoločenských a humanitných vied či vykonávanie praxe počas minimálne siedmich rokov. Nový znalec by mal byť taktiež bezúhonný.

Záujem je
Rezort evidoval ku koncu minulého týždňa jednu žiadosť o zápis do nového znaleckého odboru. „Záujem o tento odbor je však značný, o čom svedčí aj množstvo telefonujúcich, ktorí sa na ministerstvo denne obracajú so záujmom o ďalšie informácie k téme,“ potvrdil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Maximálny počet zapísaných znalcov v tomto ani v žiadnom inom znaleckom odbore nie je určený.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:06