Japonský hostiteľ údajne tvrdil, že hosť mu nevrátil do schránky kľúče od nehnuteľnosti a vymáhal od neho dvesto dolárov odškodné. Airbnb ostalo v tomto prípade opäť bezzubé.Flickr.com
StoryEditor

Pri strate kľúčov si nerobte duplikát. Vymeňte radšej zámok

27.02.2017, 23:00
Autor:
(tur)(tur)
Zákon ukladá, že všetky nájdené kľúče, ale aj peňaženky či doklady by mal ich nálezca odovzdať na príslušnom magistráte alebo obecnom úrade.

Keď človek nemôže nájsť kľúče od vlastného bytu, nejde o neriešiteľnú situáciu. „Treba zachovať najmä pokoj a chladnú hlavu. Znovu prehľadať všetky vrecká a priehradky, spomenúť si, kedy sa s kľúčmi naposledy manipulovalo. Možno ich nakoniec na nejakom, najmenej očakávanom mieste, objavíte," radí Daniel Gregor zo spoločnosti FAB.

V prípade, ak bol človek predtým v autobuse, na stanici či v obchode, treba sa najskôr skúsiť spýtať tam. „Zákon ukladá, že všetky nájdené kľúče, ale aj peňaženky alebo doklady by ich nálezca mal odovzdať na oddelení strát a nálezov na príslušnom magistráte alebo obecnom úrade – aj tam môžete skúsiť zavolať," dopĺňa Gregor.

Ak je jasné, že kľúče sú preč a náhradné nie sú, treba zavolať zámočníka. „Určite nie je dobré obrátiť sa hneď na prvého, ktorý sa vám objaví pri hľadaní na Google. Bezpečnejšie je zavolať si do niektorého z autorizovaných servisných zámočníctiev danej značky. V žiadnom prípade sa nepokúšajte otvárať dvere sami, pretože by ste mohli zámok aj dvere zničiť," upozorňuje Gregor. Zámočníkovi sa treba preukázať dokladom totožnosti a dosvedčiť vzťah k objektu.

V prípade straty kľúčov odporúča Gregor ich výmenu. Vyrobenie nového strateného kľúča môže byť podľa neho nebezpečné. „Nikdy s takouto ponukou nesúhlaste, lebo nič nie je nebezpečnejšie. Nikdy nemôžete vedieť, v koho rukách váš stratený kľúč skončil, takže riziko vykradnutia bytu je obrovské," zdôraznil.

Kľúče často strácajú deti. Treba ich preto poučiť, že ak táto situácia nastane, musia to okamžite povedať. „Človek by mal mať stále na pamäti, že len čo dá kľúč raz z ruky a pustí ho z dohľadu, môže sa s ním vlastne rozlúčiť – už nie je bezpečný," uzavrel Gregor.

01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-02-02 13:38:16 - Feat.: - Title: Steelka je v miernom zisku. Precedens minulých rokov však ukazuje, že možno očakávať výraznú stratu 03 - Modified: 2024-01-16 15:00:05 - Feat.: - Title: Riaditeľ Twitchu priznal problémy. Streameri dostávajú státisíce každý mesiac, samotná platforma ale nič nezarába 04 - Modified: 2023-11-10 18:05:31 - Feat.: - Title: VšZP je v stámiliónovej strate. Realizuje audit, má umožniť prípravu stabilizačných opatrení 05 - Modified: 2023-10-27 13:39:09 - Feat.: - Title: U. S. Steel v Amerike zarába, no v Košiciach generuje obrovské straty. V hre je predaj celého kolosu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:05