StoryEditor

Experti radia, ako na účtovníctvo

Ako správne účtovať, ak podnikáte ako eseročka či živnostník? Ktoré novinky sa chystajú v účtovných predpisoch? Na čo treba dbať pri archivácii účtovných dokumentov? Radia vám experti v praxi.

PEREX: Ako správne účtovať, ak podnikáte ako eseročka či živnostník? Ktoré novinky sa chystajú v účtovných predpisoch? Na čo treba dbať pri archivácii účtovných dokumentov? Radia vám experti v praxi.


Radí Martin Palkovič, účtovná spoločnosť Palkovič
1. Na čo si majú dať pozor živnostníci i eseročky pri účtovaní na prelome rokov?
Jednoznačne by som upozornil na náklady, ktoré sú daňovým výdavkom až po zaplatení. V prípade podvojného účtovníctva sa účtuje o nákladoch na základe dokladov bez ohľadu na zaplatenie. Napriek tomu niektoré služby nie sú nákladom bez zaplatenia. Ide napríklad o výdavky na poradenské a právne služby, na marketingové a iné štúdie a na prieskum trhu, provízie. Maximálna výška provízie, ktorú bude možné zahrnúť do základu dane, bude 20 percent z hodnoty sprostredkovaného obchodu a nákladom je až po zaplatení.

2. Na čo sa oplatí dať si pozor pri uzatvorení účtovníctva?
Ak si podnikatelia vedú účtovníctvo ako SZČO sami, zväčša zabúdajú na mínusové stavy v pokladnici. Ak sú s. r. o., zabúdajú v daňovom priznaní na pripočítateľné položky, ktorými nemôžu znížiť základ dane. V prípade, ak používajú paušálne výdavky a nepodnikali celý rok, zabúdajú na maximálny strop paušálnych výdavkov 420 eur. Tento výpočet si treba dosledovať, pretože spravidla váš počítačový softvér nevie, na koľko mesiacov paušálnych výdavkov máte nárok. Pri podaní daňového priznania je asi najčastejšou chybou nepodpísanie všetkých potrebných tlačív, respektíve absencia niektorých tlačív.

3. Mám živnosť i eseročku. Časť faktúr od klientov si účtujem na živnosť a časť na eseročku. Neporušujem tým transferové oceňovanie? Kedy by došlo u mňa k problémom s daňovou kontrolou a čo by mi mohli vyčítať? Veď niekto má aj 20 eseročiek, kde je konateľom.
Nepoznám presnú štruktúru vašich obchodov, prepojenia klientov a pozadia vašej spoločnosti. Podstatné je, aby nedochádzalo k vzájomným obchodom medzi prepojenými osobami. Pokiaľ máte dve spoločnosti a neobchodujete medzi nimi vzájomne, nedochádza k obchodu medzi vzájomne prepojenými osobami, a preto tento obchod nepodlieha transferovému oceňovaniu. Určite však odporúčam osloviť účtovníka alebo daňového poradcu, aby posúdil vašu štruktúru klientov a obchodov, aby na konkrétnom vašom prípade zhodnotil, či v niektorom z obchodov nemôže ísť o obchod, pri ktorom by bolo potrebné použiť transferové oceňovanie.

4. Aký typ účtovníctva zvoliť
Začínam podnikať ako živnostník, len si nechcem na začiatku platiť nejakú účtovníčku. Čo by bolo pre mňa najjednoduchšie z hľadiska účtovania – aký typ účtovníctva či evidencie? Aké sú možnosti?
Máte možnosť vybrať si z troch možností: paušálne výdavky, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:51