StoryEditor

Ako sa vyhnúť častým omylom v zdanení príjmov

Riadny termín na podanie daňového priznania sa kráti, neurobte preto v priznaní zbytočné chyby. Pozrite sa spolu s expertmi z praxe na to, kedy má podávať priznanie zamestnanec, živnostník či eseročka.

Radí Marcela Bošková, daňová poradkyňa
1. Podanie priznania
Kto musí či nemusí podať daňové priznanie za rok 2016?
Pokiaľ príjmy fyzickej osoby neprekročili sumu 1 901,67 eura, daňové priznanie nie je potrebné zostaviť. Upozorňuje však na dve výnimky k tomuto pravidlu. Jedna sa týka zamestnancov, druhá živnostníkov. Zamestnanci, ktorí majú iba príjmy iba zo zamestnania, majú výhodu. Ak aj ich príjmy prekročili hranicu 1 901,67 eura, svoje dane nemusia vysporiadavať sami, ale mohli o to požiadať posledného zamestnávateľa. Ten za nich podal tzv. ročné zúčtovanie a zamestnancovi o tom následne vydá potvrdenie. Ak mal však zamestnanec okrem príjmov zo zamestnania aj iné príjmy, zamestnávateľ za neho dane vysporiadať nemôže. Vtedy si musí zamestnanec podať daňové priznanie sám. Pokiaľ ide o živnostníka, ak mal príjem do 1 901,67 eura, aj on môže mať povinnosť podať daňové priznanie. Ale tá sa na neho vzťahuje iba vtedy, ak zo svojho podnikania vykázal stratu.

2. Paušál či skutočné výdavky
Na čom môžu najčastejšie podľa vás živnostníci na daniach ušetriť? Kedy je výhodnejší paušál a kedy skutočné výdavky?
To, či je pre vás výhodnejší paušál alebo reálne výdavky, zistíte veľmi jednoducho. Dajte si do pomeru skutočné výdavky a váš obrat. Ak vám vyjde percento nižšie ako 40 percent za rok 2016 (60 percent v roku 2017), nad paušálom sa skutočne oplatí uvažovať. Okrem toho, že ušetríte na daniach, odpadnú vám starosti s vedením účtovníctva. Ak si dávate účtovníctvo spracovať externe, ušetríte aj na poplatkoch za účtovníka.

3. Neuznanie výdavkov v priznaní
Aké cestovné výdavky živnostníka môžu byť už takpovediac za hranou? Teda, ktoré by už daniari v priznaní nemuseli uznať? 
Pri cestovných výdavkoch sú daňové predpisy jednoznačné. Živnostník si môže uznať iba také výdavky, ktoré vynaložil pri svojich pracovných cestách. O pracovnú cestu ide vtedy, ak živnostník vykonáva prácu mimo svojho bežného pracoviska. Čiže, napríklad ak ide na rokovanie s klientom, na školenie, odborné preskúšanie a iné. „ Za hranou“ by rozhodne bolo, ak by si živnostník chcel uznať svoju súkromnú cestu za pracovnú. Napríklad dovolenku v Chorvátsku. Daňovo uznateľné výdavky ako cestovné či ubytovanie sa v priznaní neuvádzajú na špeciálnom riadku, ale sú súčasťou ostatných daňovo uznateľných výdavkov v oddiele VI., tabuľka č. 1, riadok 2, stĺpec 2....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:36