StoryEditor

V Indii a na Novom Zélande dostali rieky status právnických osôb

11.04.2017, 10:54
Autor:
ducduc
Súd v indickom štáte Uttarákhand vyhlásil v marci veľrieku Ganga a jeden z jej najväčších prítokov Jamuna za živé tvory. Chce tak zabrániť ďalšiemu nárastu ich znečistenia.


Obe rieky týmto rozhodnutím získali rovnaké práva ako ľudia, čo znamená, že k ich poškodzovaniu by sa malo pristupovať ako ku spôsobovaniu ujmy človeku. Ide o prvé neživé veci, ktorým bol takýto status v miliardovej Indii udelený.
Prípad sa dostal na súd po sťažnostiach niekoľkých indických predstaviteľov, podľa ktorých vláda štátu Uttarákhand a susedného štátu Uttarpradéš nespolupracujú s federálnou vládou pri zriaďovaní orgánu, ktorý by mal nad riekou Gangou vykonávať dohľad. Aj preto sudcovia Rajeev Sharma a Alon Singh zároveň v rozhodnutí vytvorili ochrannú komisiu, ktorá má začať pracovať v priebehu troch mesiacov. Novopriznaný štatút sa vzťahuje aj na menšie prítoky Gangy a Jamuny, ktoré hinduisti považujú za posvätné rieky.

Aj na Zélande
Sudcovia sa vo svojom rozhodnutí odvolali na príklad novozélandskej rieky Whanganui, uctievanej domorodými Maoriami, ktorú tamojšia vláda týždeň predtým tiež vyhlásila za živú osobu s príslušnými právami. Novozélandská rieka sa tak stala vôbec prvým vodným tokom na svete, ktorému bol priznaný akýkoľvek právny status. Pôvodným obyvateľom Maoriom sa podarilo s vládou vyrokovať legálny status rieky po 140 rokoch.

„Rozhodli sme sa zvoliť práve tento prístup, keďže rieku považujeme za nášho predka, ktorým aj vždy bude,“ povedal Gerrard Albert, hlavný vyjednávač miestnej komunity Whanganui iwi. V návrhu zákona, ktorých schválil novozélandský parlament, sa uvádza, že rieka Whanganui je „nedeliteľným a žijúcim celkom, a to v celej svojej časti od hôr až k moru“. Členovia parlamentu sa taktiež ospravedlnili za svoj prístup k ochrane rieky v minulosti a za nedostatočné porozumenie posvätnému vzťahu, ktorý majú maorijské kmene k rieke.


Podobne ako v Indii, aj poškodenie novozélandskej rieky bude mať rovnaké dôsledky ako spôsobenie ujmy ľuďom. Rieku budú neustále ochraňovať dvaja ustanovení správcovia.

Zákaz vývozu a právo na pitnú vodu
Na Slovensku je ochrana vody zakotvená dokonca v Ústave. Od roku 2014 platí, že vývoz vody do zahraničia je zakázaný. V Ústave je taktiež ustanovené, že podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve štátu. Rieky však u nás nemajú status osôb. Osobitné zákonné úpravy týkajúce sa vody nie sú ojedinelé. Minulý sa rok sa prvou krajinou v Európskej únii, ktorá zakotvila ústavné právo na vodu, stalo Slovinsko. V krajine je prístup k pitnej vode základným právom všetkých občanov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 02:53