euro, financie, peniaze, trhyDreamstime
StoryEditor

Exekútorka o amnestiách: Štát by mal zvyšovať finančnú gramotnosť ľudí

20.06.2017, 11:28
Autor:
(duc)(duc)
Stanislava Kolesárová, exekútorka a hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Podoba exekučnej amnestie bude podľa koalície známa v druhej polovici roka. Odpustenie dlhu však môže znamenať, že ľudia budú špekulovať, že im raz pomôže nejaká forma amnestie, myslí si exekútorka Stanislava Kolesárová.

Nie je zavedenie exekučnej amnestie len populistickým krokom?
Slovenská komora exekútorov vo všeobecnosti nekomentuje politické zámery jednotlivých strán. Upozorňujeme len na vecné problémy a na možné následky z hľadiska vymožiteľnosti práva. V tomto prípade nám zatiaľ chýbajú základné informácie – vieme len, že vládna koalícia chce nejakou formou exekučnej amnestie riešiť vysoký počet neukončených exekučných konaní.

Aké právne problémy môžu nastať v prípade prebiehajúcich exekúcii?
Postavenie obidvoch účastníkov exekučného konania – aj veriteľa aj dlžníka, by malo byť vyvážené. Posilňovanie postavenia len jednej zo strán – dlžníka môže znamenať, že ľudia budú vedome špekulovať, že im raz pomôže nejaká forma amnestie. Isté formy exekučnej amnestie sme už zaznamenali. Išlo o niekoľkonásobný generálny pardon Sociálnej poisťovne na zaplatenie úrokov, ak bola zaplatená istina, čiže odvody. Bolo by preto možno zaujímavé vyhodnotiť, aký prínos mali tieto formy exekučnej amnestie.

Je odpustenie dlhu garanciou, že sa dlžník zmení?
Odpustenie dlhov vôbec nemusí znamenať, že dlžníci sa stanú vo vzťahu k financiám obozretnejší a zodpovednejší. Neuvážené odpúšťanie dlhov môže priniesť len pocit krivdy jednak veriteľom, pretože prídu o peniaze, ktoré im patria, ale aj tým dlžníkom, ktorí sú disciplinovaní pri postupnom platení svojich dlhov, ale nie sú predlžení. Na druhej strane vyvstáva otázka, či v niečom nie je nesprávne nastavený sociálny systém, keď občan nemá šancu získať zo sociálnych dávok sumu nutnú na prežitie a nevyhnutné výdavky. Pretože potom fakticky suplujú sociálny systém štátu tí, na úkor koho sa bude exekučná amnestia realizovať.

Na druhej strane, dlžník, ktorému sa odpustí dlh voči štátu, bude mať pravdepodobne viac peňazí na to, aby zaplatil veriteľovi – súkromníkovi. Môže to fungovať?
Pozitívom môže vo všeobecnosti byť, ak sa predovšetkým občanom, ktorí sa dostali do dlhovej pasce, dá šanca pohnúť sa z miesta. Jednou z jej foriem môže byť napríklad odpustenie úrokov z omeškania za predpokladu zaplatenia istiny dlhu. To bude znamenať zvýhodnenie pri ďalšom riešení dlžôb, či už v prospech štátu alebo v prospech ostatných veriteľov. Na druhej strane skúsenosti napríklad zo Slovinska potvrdzujú, že oddlžení dlžníci sa opätovne zadlžili, preto ťažko predpovedať, či práve chystané oddlženie bude znamenať zodpovednejší prístup k svojim povinnostiam.

Exekučná amnestia sa má týkať len pohľadávok voči štátu. O aké dlhy najmä ide?
Najväčším veriteľom sú poisťovne, to znamená Sociálna poisťovňa a jednotlivé zdravotné poisťovne. Ťažko si predstaviť zásah do práv súkromných veriteľov, aby sa napríklad jednotlivec nemohol domáhať svojej nevyplatenej mzdy alebo výživného na deti, či vrátenia požičanej hotovosti, pretože dlžník by spadal pod exekučnú amnestiu.

Čo by pomohlo na Slovensku dlžníkom viac ako udeľovanie amnestie?
Systémovým krokom je dlhodobé zvyšovanie finančnej gramotnosti občanov. Najmä štát by ich mal viesť ich k zodpovednému narábaniu s finančnými prostriedkami. Slovenská komora exekútorov už tri a pol roka vedie vlastnú kampaň s názvom Nebuďte našim klientom, v rámci ktorej dlhodobo odporúčame ľuďom, aby si napríklad nebrali pôžičky pred Vianocami, nezadlžovali sa kvôli dovolenkám a aby vo všeobecnosti veľmi starostlivo zvažovali, aké finančné záväzky si môžu dovoliť na seba vziať. Naším dlhodobým príspevkom v tejto oblasti je prevádzkovanie bezplatnej poradne pre ľudí v exekúcii, ktorú už využilo takmer štyritisíc občanov. To je, na rozdiel od osvety, už konkrétnou pomocou pri riešení následkov predchádzajúceho konania občanov.

Strana Sme rodina najnovšie navrhovala zabezpečiť, aby bola pri exekúciách veriteľom v prvom rade uhradená istina z vymáhanej pohľadávky a až následne by sa uhradili trovy exekútora. Čo si o tom myslíte?
Návrh je nesystémový, pretože úplne zabúda na to, že z novely Exekučného poriadku vypadlo ustanovenie o povinnosti platiť preddavky na trovy exekučného konania. Navyše – predchádzajúcou novelou Exekučného poriadku účinnou od novembra 2013 sa upravil odvod vymožených čiastkových finančných prostriedkov v prospech veriteľov tak, že z vymoženej sumy sa im odvedie 76 percent z každej sumy nad 5 eur a 24 percent vymoženej sumy ostane na pokrytie chodu exekútorského úradu, vrátane platov zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:34