StoryEditor

Naše reálne zárobky stúpnu najviac za posledné roky, na daniach štátu zaplatíme o stovky miliónov viac

27.06.2024, 08:59
27.06.2024, 18:33
  • Očakávania rastu slovenskej ekonomiky sa v tomto roku oproti jari zlepšili.
  • Nižšie tempo dosiahne aj inflácia, rast reálnych miezd bude najrýchlejší za posledné roky.
  • Vláda si však ešte musí poradiť s očakávaným zvýšením cien plynu v budúcom roku.

Na prázdniny s úsmevom. Taký názov by podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra mohla niesť nová letná makroekonomická prognóza. „Prvým dôvodom na úsmev je veľmi solídny ekonomický rast, druhým je výrazný pokles inflácie a tretím veľmi dobrým dôvodom je opätovné zlepšovanie životnej úrovne v najbližších rokoch,“ tvrdí Kažimír.

Rast HDP podľa aktuálnych predpokladov NBS dosiahne v tomto roku 2,8 percenta, čo je o 0,5 percentuálneho bodu viac, ako sa očakávalo na jar. V budúcom roku by malo naše hospodárstvo ďalej zrýchliť na 3,2 percenta.

To, že má slovenská ekonomika v tomto roku našliapnuté napredovať slušným tempom, ukázali už štatistické údaje za prvý kvartál, ktoré boli najlepšie za posledné dva roky. 

Svoj výhľad oproti jarnej prognóze v lete zlepšil aj Inštitút finančnej politiky ministerstva financií z dvoch na 2,5 percenta. „Vývoj u našich obchodných partnerov sa pomaly, ale isto zlepšuje, zároveň pozitívne vplýva aj postupné rozbiehanie sa čerpania prostriedkov z plánu obnovy, aj keď je to pomalšie, ako by sme si želali,“ skonštatoval štátny tajomník rezortu financií Radovan Majerský.

Silnejší hospodársky rast

Inštitút finančnej politiky tiež pripomenul, že rast bude v tomto roku podporený najmä domácim dopytom. V roku 2025 by mala spotrebu domácností ako hlavného ťahúňa vystriedať realizácia projektov z Plánu obnovy a odolnosti EÚ. Oživenie svetového obchodu povedie k vyššiemu zahraničnému dopytu, ktorý povzbudí utlmený slovenský export a priemysel.

Riziká prognózy sú podľa analytikov rezortu financií skôr vychýlené nadol najmä pre schopnosť včas dokončiť projekty z plánu obnovy, ako aj možné spomalenie svetového obchodu kvôli nástupu protekcionizmu v globálnej ekonomike.

Riziká smerom nadol vidí aj centrálna banka, to najväčšie súvisí s nevyhnutnou konsolidáciou verejných financií. Jednou z najdôležitejších úloh rezortu financií na najbližšie týždne či mesiace je práve prísť s kredibilným plánom, ako ozdraviť štátnu kasu. Ministerstvo financií už na jar avizovalo balík opatrení na budúci rok v objeme 1,4 miliardy eur. „Ten bude ovplyvňovať aj ekonomický rast, jeho štruktúru, domácu spotrebu, ako aj príjmy obyvateľov či zisky firiem ako takých,“ podotkol Kažimír. 

Pomalšia inflácia a rýchlejší rast miezd

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 54% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-27 13:33:20 - Feat.: - Title: Jeseň ukáže, či konsolidačný balíček utlmí letný ekonomický optimizmus 02 - Modified: 2024-06-20 12:11:49 - Feat.: - Title: Šéf Inštitútu finančnej politiky Valachy končí od augusta vo funkcii. Jeho nástupcu určí výberové konanie 03 - Modified: 2024-06-17 15:51:34 - Feat.: - Title: Ratingové agentúry v prípade Slovenska zvolili vyčkávaciu taktiku. Oceňujú plány na konsolidáciu 04 - Modified: 2024-06-17 15:29:16 - Feat.: - Title: Úradníci spadajúci pod Kamenického kritizujú Kaliňákove nákupy. Najväčším problémom je cena 05 - Modified: 2024-06-07 21:22:41 - Feat.: - Title: Agentúra Fitch ponechala Slovensku nezmenený rating A- so stabilným výhľadom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. jún 2024 10:38