Prístup Slovákov k informáciám sa obmedzí, vraví riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger. FOTO: Archív Respondenta
StoryEditor

Šéf knižného vydavateľstva pre HN: Argument o doméne bohatých nie je reálny. V skutočnosti ide o niečo iné

18.09.2024, 15:37

V rozhovore s Jurajom Hegerom, šéfom vydavateľstva Slovart a Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky, sa dozviete:

  • ako vníma výrok ministra financií Ladislava Kamenického, že knihy sú doménou bohatých,
  • čo bude vyššia DPH na knihy znamenať pre vydavateľov aj kníhkupcov,
  • ako to zasiahne ľudí, ktorí chodia do knižníc,
  • prečo nie sú knihy tovar ako každý iný,
  • aká je situácia na knižnom trhu.

V utorok ukázala vláda konsolidačný balík. Minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru počas tlačovej konferencie vyhlásil, že knihy sú doménou bohatých ľudí, a preto sa na ne bude vzťahovať zvýšená DPH. Ako vnímate tento jeho výrok? 

Je nešťastný a vytrhnutý z kontextu. Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky dalo v lete vypracovať prieskum, z ktorého vyplýva, že naprieč všetkými príjmovými skupinami je zhruba rovnaké percento ľudí, ktoré knihy nakupuje. Priemerný počet, ktorý čitatelia kúpia ročne, je, samozrejme, o niečo vyšší u lepšie zarábajúcich.

Zhodou okolností si však aj najnižšia skupina s príjmom do 800 eur mesačne zaobstará takmer rovnaké množstvo titulov. Argument o doméne bohatých nie je reálny. V skutočnosti ide o niečo iné. 

image

Fico ukázal, ako chce vláda od ľudí získať potrebné miliardy: DPH sa zvýši viac, ako sa čakalo

O čo presne?

Základ je, či si štát myslí, že by ľudia mali mať prístup ku knihám, k čítaniu a vzdelávaniu. V prípade, že áno, tak by politici mali odstraňovať prekážky, a nie zdaňovať.

Zdaňovanie čítania a vzdelávania je tézou, ktorú nahlas nikto nepovedal. Ak by tak urobili, tak si myslím, že by si sami povedali, že to tak jednoducho nemá byť. 

Minister Kamenický sa rozohnil a obhajoval svoje slová o knihách

DPH na knihy sa zvýši z 10 percent na 23 percent. Čo to bude znamenať pre našich vydavateľov a kníhkupcov? 

Občania neminú viac v kníhkupectve, zaplatia povedzme 20 eur, ako aj boli zvyknutí. Z tej sumy však všetci, ktorí sú súčasťou vydávania aj predávania, dostanú menej, pretože sa odvedie viac peňazí do štátnej pokladnice. Vydavateľstvá budú viac selektovať, čo vyjde, budú sa zrejme viac orientovať na komerčné tituly, ktoré môžu zarobiť. Budú odstraňovať zo svojich edičných plánov takzvané nekomerčné knihy. 

Pritom ide o tituly, pri ktorých štát chce, aby vychádzali. Presnejšie aby vychádzala pôvodná literatúra alebo knihy o slovenskej histórii, ktoré nik iný na svete nenapíše ani nevydá. Musia vzniknúť len u nás. Pôjde o veľké obmedzenie prístupu Slovákov k informáciám, vďaka ktorým sa môžu identifikovať ako národ. 

Pred niekoľkými rokmi stáli knihy bežne 10 eur, vplyvom aj vyšších nákladov na papier a ďalšie vstupy sú dnes značne drahšie. O koľko percent podľa vás ešte stúpne ich cena po tomto kroku vlády?

Ťažko povedať. Vo všeobecnosti je však potrebné zdôrazniť, že knihy sú síce drahšie, no celkový obrat sa nezvýšil. Predáva sa menej kusov tých, ktoré stoja viac. Nie je to tak, že so zdražovaním prišiel aj nárast obratu na knižnom trhu ako takom. Zmeny cien jednotlivých kníh z tohto pohľadu tak nie sú podstatné. 

Čo teda je podstatné?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 54% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-23 14:10:39 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Vláda vylaďuje daň z finančných transakcií. Na stole je riešenie, ktoré ohrozuje jednu skupinu 02 - Modified: 2024-07-31 08:36:16 - Feat.: 1 - Title: Odvod reťazcov je v skutočnosti daňou z potravín, upozorňuje analytik inštitútu INESS 03 - Modified: 2024-07-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jozef Mihál: Daň z finančných transakcií už existuje 04 - Modified: 2024-07-18 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf tabakového gigantu pre HN: Zdanenie nikotínových vrecúšok bude u nás najvyššie na svete, štát bude tratiť
01 - Modified: 2024-09-18 12:39:16 - Feat.: - Title: Pellegrini reaguje na Kamenického: Knihy boli vždy symbolom vzdelania, ktoré musí byť dostupné všetkým 02 - Modified: 2024-09-18 12:11:22 - Feat.: - Title: Prešiel len deň a konsolidačný balíček už je iný. Kamenický ohlásil zmeny niektorých opatrení 03 - Modified: 2024-09-18 13:31:46 - Feat.: - Title: Aj vy miniete svoj vianočný dôchodok od Fica na drahší život 04 - Modified: 2024-09-18 09:10:27 - Feat.: - Title: KDH: Občania zaplatia v rámci konsolidácie 95 percent finančných prostriedkov 05 - Modified: 2024-09-18 12:27:23 - Feat.: - Title: Slovákov čaká zdražovanie, vláda chce aj drahšie knihy. Vraj čítajú len bohatí. Internet sa baví, pozri si najlepšie MEMEČKA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 15:58