Viedeň je skutočným multikultúrnym centrom so sídlom mnohých nadnárodných spoločností pri bránach Bratislavy. FOTO: Wikimedia Commons
StoryEditor

Rakúsko i Slovensko sú primalé na to, aby fungovali sami osebe. Strednú Európu berte ako jeden trh (rozhovor)

27.07.2024, 00:00
  • Výkonný riaditeľ inovatívnej organizácie AustrianStartups Markus Raunig vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo je pre slovenské startupy výhodné rozbehnúť biznis v Rakúsku.
  • V čom je Viedeň pre podnikateľov iná než Londýn.
  • Ako sa rakúska metropola môže stať bránou pred vstupom na trh nemecky hovoriacich krajín.

Vaša organizácia podporuje startupy nielen z Rakúska, ale aj z ďalších krajín, vrátane Slovenska. Akú formu pomoci môžu od vás očakávať?

My sme nezávislá nezisková platforma, ktorá vykonáva tri druhy aktivít. Tou prvou je vytváranie startupovej komunity. Organizujeme rôzne druhy podujatí, pripravujeme komunikačné formáty a kanály, rozosielame newslettery. Jednoducho sa usilujeme dať všetkých z tohto prostredia dohromady a ponúknuť správne príležitosti tým správnym ľuďom. Toto všetko robíme po anglicky, keďže chceme, aby sme boli dostupní aj zahraničným záujemcom a členom medzinárodnej komunity. Čiže šancu majú u nás rozhodne aj Slováci.

image

Markus Raunig je výkonným riaditeľom rakúskej inovatívnej organizácie AustrianStartups. FOTO: Austrian Startups

A čo ďalšie aktivity?

Druhý typ našich aktivít súvisí s tým, že pôsobíme zároveň ako think tank. Hostíme eventy, cieľom ktorých je pomôcť pripravovať lepšie podmienky pre podnikateľov v Rakúsku. Publikujeme výročné správy, ktoré vychádzajú aj v anglickej verzii. Čiže snažíme sa budovať lepšie podnikateľské prostredie, čo už má presah aj na politickú rovinu. No a po tretie – sme takisto vzdelávacia platforma. Na jednej strane vzdelávame deti na školách, čo síce nie je možno až také relevantné pre medzinárodných investorov či startupistov, ale časť týchto našich aktivít zahŕňa programy pre ľudí, ktorí chcú zakladať nové firmy. A to opäť prebieha v angličtine – s cieľom získať maximum diverzity, čo sa týka národností investorov.

Keď ste neziskovka, tak odkiaľ beriete financie?

Naše základné financovanie prichádza od komunity. Sme financovaní našimi členmi, medzi ktorých patria organizácie so záujmom jednak podporovať našu prácu, ale zároveň si vytvoriť prístup k startupovej komunite. Niektoré projekty sú podporované sponzormi alebo verejnými agentúrami. Celé to závisí od viacerých faktorov. Napríklad vzdelávacie aktivity majú prvok verejného financovania. Vo všeobecnosti však platí, že organizácia AustrianStartups je do veľkej miery nezávislá.

Z akých krajín pochádzajú firmy, ktoré podporujete?

Prichádzajú k nám skutočne z celého sveta. Samozrejme, máme niektoré geografické piliere – je tam viac nemeckých, slovenských, maďarských, českých či slovinských startupov, ktorým poskytujeme rozličné formy priamej pomoci. Napokon, môžete to vidieť aj na zložení našej komunity. Avšak hoci sme všeobecne medzinárodnou organizáciou, stále tvoria veľkú väčšinu rakúske firmy.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-02 11:39:03 - Feat.: 0 - Title: Korona posilnila boom digitalizácie. Všetci zrazu museli robiť rozhodnutia a transakcie digitálne (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-13 08:11:52 - Feat.: 0 - Title: Obchod so Slovenskom má priestor na výrazný rast. Potenciál vidíme v turizme, tvrdí pre HN veľvyslankyňa Indie 03 - Modified: 2024-06-13 11:13:41 - Feat.: 0 - Title: Pre slovenské firmy sme bránou do Nemecka, tvrdí pre HN Birgit Reiter-Braunwieser z Austrian Business Agency
01 - Modified: 2024-08-18 06:42:09 - Feat.: - Title: Viedeň je malý skrytý šampión strednej Európy. Radi u nás uvítame perspektívne slovenské startupy (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-08-17 18:36:33 - Feat.: - Title: Viedeň zasiahla silná búrka, voda strhla ženu pod autobus 03 - Modified: 2024-08-17 16:11:34 - Feat.: - Title: Nemecko v budúcom roku zrejme zníži finančnú pomoc Ukrajine na polovicu 04 - Modified: 2024-08-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Herec a režisér Jiří Mádl o filme Vlny: Až vďaka filmu mladým dochádza veľa vecí, aj paralely s dneškom 05 - Modified: 2024-08-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Analytik pre HN: Investície sú ako vlny na mori. Raz sú pokojné, inokedy nastáva panika a silné poklesy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. august 2024 08:42