HN Konferencie SNÍMKA: Hn KonferencieSNÍMKA: Hn Konferencie
StoryEditor

Bezpečnosť nie je samozrejmosť 20.9.2022 Hotel Carlton

11.05.2022, 21:56

Konferencia sa bude dotýkať dôležitých tém zameraných na vojenskú bezpečnosť, homeland security, kybernetickú bezpečnosť, modernizáciu ozbrojených síl prostredníctvom investícii do obrany, témam o dôsledkoch dezinformácií na spoločnosť, a témam týkajúcim sa vojny na Ukrajine a jej vplyvu na alianciu NATO.

Odborným garantom konferencie je organizácia GLOBSEC.

Konferencia prebiehá pod záštitou Ministerstva vnútra SR.

8:30 – 8:55     REGISTRÁCIA HOSTÍ

9:00 – 9:15     Ukrajina bojujúca za slobodu a bezpečnosť celej Európy

                        Predstaviteľ Veľvyslanectva Ukrajiny v Bratislave

9:15 – 9:45     Vojna, ktorá zmenila svet: Slovensko na frontovej línii

Rečník:

  • Roman Mikulec, minister vnútra Slovenskej republiky
  • Marian Majer, štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky

Moderátor:        Marcela Šimková, šéfredaktorka, Hospodárske Noviny

            

9:45 – 11:00   PANELOVÁ DISKUSIA I.: 2022 ako historický míľnik pre NATO: Ako vojna na Ukrajine zjednotila Alianciu

Rok 2022 priniesol najväčšiu bezpečnostnú krízu pre Európu od čias druhej svetovej vojny. Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou keď vo februári Ruská federácia začala s bezprecedentnou agresiou voči Ukrajine. Európu tak zasiahol otvorený vojenský konflikt, vyprovokovaný jednou zo svetových mocností. Západ, na čele s NATO, sa však nenechal zastrašiť a od začiatku konfliktu stojí pevne pri brániacej sa Ukrajine. Vladimír Putin tak svojimi činmi zjednotil Alianciu azda ako nikdy predtým. Dlhodobo vojensky neutrálne Švédsko a Fínsko dokonca požiadalo o vstup do NATO, čo len dokazuje extrémne kľúčovú úlohu Aliancie pre globálnu bezpečnosť. Čo v praxi znamená posilňovanie východného krídla NATO pre bezpečnosť v regióne? Aké konkrétne dopady bude mať na smerovanie Aliancie novoprijatá Strategická koncepcia a čo sú jej najdôležitejšie ciele? Aký je predpoklad vývoja konfliktu a akú úlohu by malo NATO naďalej zohrávať pri pomoci Ukrajine?

Rečníci:               

  • Marian Majer, štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky
  • Barbora Marônková, poradkyňa pri tvorbe novej Strategickej koncepcie NATO

Moderátor:        Katarína Kertýsová, Policy Fellow, European Leadership Network

11:00 – 11:30   PRESTÁVKA

 

 11:30 – 12:45   PANELOVÁ DISKUSIA II.:  Posilnenie obranyschopnosti Východnej Európy: Ako modernizovať ozbrojené sily a investovať do obrany

Eskaláciou vojny na Ukrajine zasiahla celú východnú Európu predtým len ťažko predstaviteľná bezpečnostná kríza. Ruské mocenské ambície a nepredvídateľnosť krokov Moskvy zaskočili celý svet, s Európou na čele. Štáty východnej Európy zrazu susedili s krajinou na ktorej území sa odohráva vojenský konflikt, ktorý mohol ľahko prekročiť hranice Ukrajiny smerom na západ. Obranyschopnosť štátov na východnom krídle NATO sa tak stala kľúčovou otázkou v tejto kritickej situácii. Aliancia musela veľmi promptne konať a posilniť svoju prítomnosť v štátoch z prvej línie konfliktu. Ako by mal ďalej vyzerať proces posilňovania obranyschopnosti východného krídla NATO a aké opatrenia by mali byť Alianciou prijaté? Ako zmenila vojna na Ukrajine pripravenosť a spôsobilosť slovenskej armády? Ako inovovať slovenské bezpečnostné a obranné systémy? Sú ozbrojené sily členských štátov NATO dostatočne kompatibilné, aby vedeli spoločne a promptne postupovať v prípade konfliktu?

Rečníci:              

  •    Tomáš Nagy, poradca štátneho tajomníka, Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  •    Pavel Macko, expert na obranu a bezpečnosť
  •    Tomáš Valášek, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky 
  •    Vladimír Šimanský, Head of business development Special Systems, Aliter Technologies

Moderátor:        Adam Šipoš, PR manažér, GLOBSEC

 

12:45 – 14:00   PANELOVÁ DISKUSIA III.: Energetická bezpečnosť Európy: Ako nahradiť ruský kohútik

Energetická závislosť Európy na Ruskej federácii už dlhodobo predstavuje kritickú tému v rámci celej Európskej únie. Nie veľmi efektívne hľadanie alternatívy k ruskému plynu a rope sa však extrémne vypomstilo európskym partnerom práve v momente, kedy Rusko napadlo Ukrajinu. Práve z energetického aspektu bezpečnosti sa razom stala absolútne kľúčová téma, na riešení ktorej sa členské štáty EÚ nedokážu jednoznačne zhodnúť. Faktom však zostáva, že každou platbou za ruskú ropu či plyn Európa prispieva do kasy agresora. Na druhej strane, Vladimír Putin svojim zastrašovaním ohľadom utiahnutia kohútika drží v šachu celú Európu, ktorá inak pevne a jednotne stojí pri Ukrajine. Aké sa Európe naskytujú alternatívy pre dodávky energonosičov? Ako čo najefektívnejšie a najpromptnejšie znížiť energetickú závislosť Európy na Rusku? Aké všetky aspekty energetickej bezpečnosti by v tomto kontexte mala Európska únia urgentne riešiť?

Rečníci:               

  • Ján Oravec, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky
  • Juraj Siváček, veľvyslanec s osobitým poslaním pre energetickú bezpečnosť, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Zdeněk Čech, vedúci tímu ekonomických analýz, Stále zastúpenie Európskej komisie v Bratislave
  • Richard Prokypčák, generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva SPP

Moderátor:        Denis Schvarcz, Mafra Slovakia, a.s.

 

 14:00  SPOLOČNÝ OBED

  • Konferencia je bezplatná  
  • Tlmočená do angličtiny a nemčiny

 

 

PRIHLÁSTE SA TU:

Kontaktná osoba: Barbora Jančárová, event manager 0918 998 044, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 04 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý 05 - Modified: 2024-02-24 12:37:00 - Feat.: - Title: Podpora Ukrajiny je v slovenskom záujme. Ide aj o našu bezpečnosť, tvrdí Korčok
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
27. apríl 2024 01:43