StoryEditor

Expert talks: Umelá inteligencia – kľúč k efektívnemu zdravotníctvu

24.09.2020, 10:00
Autor:
(vtr)(vtr)
Oblasť zdravotnej starostlivosti čelí mnohým výzvam. Neustále rastúcemu počtu pacientov, rozširujúcim možnostiam liečebných postupov či zvyšujúcemu sa tlaku na správne určenie liečebných postupov na základe množstva údajov od konkrétnych pacientov.

Nástrojom k vyššej efektivite v zdravotníctve je jeho digitalizácia a v nej je kľúčová technológia umelej inteligencie (Artificial intelligence). A tomuto aplikovaniu moderných technológii k zlepšeniu sektoru sa venuje v 75 krajinách sveta spoločnosť Siemens Healthineers. Vyvinula už 45 riešení založených na AI, ktoré pomáhajú automatizovať a štandardizovať liečebné postupy aj diagnostiku pre potreby jednotlivých pacientov.

Najnovšie riešenia v ére digitalizácie zdravotnej starostlivosti v relácii Expert talks v HN televízií prezentoval Róbert Sabaj, manažér spoločnosti Siemens Healthineers. „Softvérové riešenia vytvorené našou spoločnosťou pomáhajú lekárom zvýšiť efektivitu práce a minimalizovať riziko chýb,“ uviedol Sabaj v rozsiahlom rozhovore v téme „Ako zmení digitalizácia nemocnice“.

Príkladom moderných aplikácii z dielne spoločnosti sú aj tzv. digitálni sprievodcovia, ktorí využívajú umelú inteligenciu. Napr. tzv. “AI Rad Companion” dokáže zlepšiť rýchlosť a presnosť diagnostiky na báze radiologických snímok, alebo tzv. “AI Pathway Companion” dokáže zrýchliť a spresniť rozhodnutia o liečebnom postupe na základe vyhodnotenia veľkého spektra pacientských dát. Pomáha tak lekárom rýchlejšie vyhodnotiť správny liečebný postup a zvyšuje komfort pacienta. „Vďaka algoritmom využívajúcim AI dokážu vyhodnotiť zozbierané dáta aj za lekára,“ skonštatoval Sabaj.

Spoločnosť Siemens Healthineers ponúka aj riešenia na zjednotenie jednotlivých už existujúcich informačných systémov, digitálnu diagnostiku bez nutnosti opakovania invazívnych vyšetrení či zvýšenie komfortu pacientov v podobe zníženie návštev špecialistov respektíve navedenia na ideálnu cestu pri riešeniach ich ochorení.

Prostredníctvom aplikácie sli.do ste nám posielali otázky, ktoré neodzneli vo videu a zodpovedal ich Róbert Sabaj po rozhovore. 

Budem môcť mať k svojim zdravotným záznamom prístup aj ja, cez smartfón, alebo iba lekár?
Typ zariadenia je z technického pohľadu ľubovoľný. Dnes je možné zobrazit dáta na akomkoľvek mobilnom zariadení, resp počítači. Výzvy ako sa popasovať s rôznymi zobrazvacími schopnosťami menších a väčších displayov (veľkosť, rôzna rozlišovacia schopnosť a pod) boli už technológiami vyriešené. Dôležité je ako legislatíva určí možnosti prístupu a kto je splnomocnená osoba, ku ktorým dátam, resp kto môže upravovať prístupové práva. Je reálny scenár, že aj pacient aj jeho ošetrujúci lekár môžu mať prístup. Nedá mi nespomenúť, že, si treba uvedomiť, že mať citlivé dáta na mobilnom zariadení mení bezpečnostnú situáciu. Mobil aj tablet sa dá ľahšie stratiť, zabudnúť , ukradnúť,... oproti „domácemu PC“.

Funguje už, aspoň, v niektorých nemocniciach tento informačný systém?
Neviem aký „tento“ infomacny systém máte na mysli. V nemocniciach funguje dnes veľa informačných systémov. Ak myslíte ten, ktorého cieľom je zvýšiť efektivitu nemocnice a zrýchliť a zefektívniť cestu pacienta, tak náš systém ešte nie je v nasadení. Máme vo svete už dohodnuté kliniky, ktoré ho v horizonte niekoľkých mesiacov začnú testovať.

Budú lekári, najmä staršie ročníky, zaškolení, aby vedeli pracovať s týmto systémom?
Áno, každý užívateľ by mal byť zaškolený na prácu s každým novým systémom. Rovnako aj keď sa systém upraví „uprgaduje“.

Myslíte, že nemocnice na Slovensku, budú mať na takýto software financie?
Toto neviem objektívne posúdiť. Ale predpokladám, že aj na Slovensku sú rôzne inštitúcie v rôznej finančnej kondícii. Takže očakával by som, že niektoré viacej a niektoré menej, alebo neskôr...

Keď budú všetky informácie o pacientoch elektronické, aké bude ich zabezpečenie?
Zabezpečenie dát je veľmi dôležitá téma, ak sa nezvládne, môže to znamenať ohrozenie celého sytému. Zabezpečenie bude tak dobré, akých dobrých odborníkov na to dotknuté subjekty nasadia. A teraz hovoríme nie len o technickej odbornosti, ale aj o morálke. Treba mať stanovené bezpečnostné kritériá pre dodávateľov systémov (napr. certifikát o penetračných testoch, a pod), treba mať definované bezpečnostné prevádzkové pravidlá, a vyžadovať ich dodržiavanie. A navyše zabezpečiť systematické školenia užívateľov. Je to špecifická a kľúčová téma! Základný prevádzkové princípy z technického pohľadu: zabezpečená komunkiacia (kľúčovanie), prístupy výhradne podľa role (mám prístup iba k dátam, ktoré moja rola vyžaduje, nie ku všetkému), autentifikácia a autorizácia každého užívateľa systému, dôsledné logovanie aktivít, všetky systémy pravidelne aktualizované a patchovane, dodávatelia IT systémov musia preukázať splnenie bezpečnostných kritérií ...

Kedy predpokladáte, že už nebudeme mať u lekára "papierovú" zdravotnú kartu?
Nebudem odpovedať v časovej dimenzii, to si netrúfam odhadnúť. Skôr z pohľadu podmienok, ktoré musia byť naplnené. Dnes je technológia na to pripravená. Aj legislatíva (viď projekt eHealth). To čo treba dotiahnuť je proces zmeny v operatíve. Dnes už podľa zákona výsledkom každého vyšetrenia by mal byť v eHealth systéme digitálny záznam. Výzvou však môžu byť staré záznamy „z pred digitálnej éry“ -> pôvodné anamnézy sú mnohé stále v papierových záznamoch a na tie by bolo potrebné spraviť projekt digitalizácie starých záznamov. Kým to nebude, stále majú hlavne starší obyvatelia časť svojej anamnézy v papieroch.

Kde vidíte zdravotníctvo v spolupráci s IT o 10 rokov?
Budeme asi vidieť rôzny stupeň nasadenia IT technológií do praxe. Okrem finančnej kondície bude rýchlosť nasadenia ovplyvňovať aj vývoj legislatívy a kybernetickej bezpečnosti. Vo všeobecnosti môžeme očakávať posun k intenzívnejšiemu využívaniu technológií. Uvediem niekoľko príkladov: - Vzdialené monitorovanie pacienta on line, na krízové stavy SW upozorní vzdialené dozorujúceho lekára. - Virtuálne vyšetrenia: Máte k dispozícii obraz, zvuk, svoje dáta a môžete sa s lekárom poradiť ako keby ste boli u neho. V kombinácii so vzdialeným monitorovaním funguje.
- Plánovanie na diaľku: Termíny, kalendáre a upozornenia na termíny, všetko môže byť v mobilných zariadeniach, dostupné ako pre lekársky personál , aj pre pacienta. Akákoľvek zmena sa dá online vykomunikovať
- Vzdialená odborná asistencia: pri menších dedinkách, mestečkách vieme na diaľku pripojiť top odborníkov a dostanete kvalitatívne špičkovú pomoc hneď a bez cestovania

Myslíte si, že bude možné v budúcnosti prevádzanie operácií robotom pomocou umelej inteligencie bez ľudskej asistencie, ovládania?
Už dnes niektoré operácie využívajú robotickú pomoc, môžeme si predstaviť napríklad navigáciu v tele pacienta pri operácii, Keď upustíme od robotov, ale sústredíme sa na IT vizualizačnú podporu pri operáciách je dobrým príkladom napríklad angiografia, kde by ste videli ako lekár zavádza vystužovacie telieska (tzv. Stent) do žilového, tepnového systém pacienta, ale nedíva sa pritom na pacienta, ktorého operuje, ale na obrovský monitor, kde presne vidí situáciu v tele a podľa nej manipuluje s rukami. Keď som to prvý krát videl, prišlo mi to zvláštne… Podobne technológia hololens dnes umožňuje zobrazovať priestor operačnej rany aj v 3D -> keď chirurg lepšie vidí zo všetkých strán dotknuté orgány -> pomáha to, minimalizuje riziká. Robotická operácia úplne bez ľudskej asistencie na základe AI je iný level. Tam dnes vo všeobecnosti nie sme. Nemám k tomu fakty, takže môžem len fantazírovať. Technicky vývoj nás určite časom posunie bližšie k tejto možnosti, netrúfam si odhadnúť rýchlosť.

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2023-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Siemens Healthineers má s Nemocnicou Bory jedinečnú dohodu o spolupráci. Benefity prinesie lekárom aj pacientom 02 - Modified: 2023-04-11 13:20:58 - Feat.: - Title: Inovatívne technológie pre kvalitnú zdravotnú starostlivosť 03 - Modified: 2023-04-11 13:09:04 - Feat.: - Title: Prístroje Siemens Healthineers umožnia precíznu diagnostiku 04 - Modified: 2022-07-04 07:32:59 - Feat.: - Title: Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva 05 - Modified: 2022-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 12:20