Je to v prvom rade povzbudenie, že prácu, ktorú robíme, si niekto všíma, hovorí o ocenení Martin Chrappa.Doprastav
StoryEditor

Denne stojíme pred výzvou, či prijať zákazku, alebo nie

31.12.2050, 00:00

Pri všetkých negatívnych dosahoch vnímam jedno pozitívum a tým je, že ak máte vybudované zdravé jadro, čo sú v našom prípade naši zamestnanci, z krízy vychádzate skúsenejší a silnejší, hovorí Martin Chrappa, obchodno-technický riaditeľ spoločnosti Doprastav.

Ako stavebná firma, ktorá je na trhu desiatky rokov, ste si zrejme prešli rôznymi turbulentnými obdobiami. Ako vnímate aktuálnu situáciu na trhu?

Vnímame ju veľmi intenzívne a zásadne sa mení náš pohľad na trh s verejnými investíciami v infraštruktúrnej výstavbe na Slovensku a v Čechách. V minulosti sme sa zameriavali najmä na získanie dostatočného zásobníka práce, kde sme mali istotu stabilných cien vstupov. Dnes je všetko inak, kalkulácie sme nútení aktualizovať v zásade na dennej báze a stojíme pred ťažkými rozhodnutiami, či realizovať stavebné práce s neistými vstupmi, alebo odmietať prácu na najbližšie obdobie. Je potrebné zdôrazniť, že v tomto pilotnom prežívaní bezprecedentných skúseností sme na jednej lodi so svojimi zákazníkmi, ktorí sú prevažne z verejného sektora, a verím, že konštruktívna komunikácia, ktorú nastavilo ministerstvo dopravy a Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, nás čoskoro posunie ďalej a všetkým sa rozviažu ruky jasne zadefinovanou schémou riešenia.

Aké najväčšie nedostatky pre stavebníctvo so sebou priniesla kríza?

Krízu vnímam v dvoch rovinách, jednou je vplyv ochorenia COVID-19, keď sme boli obmedzení v aktivitách a najmä v komunikácii so štátnymi úradmi sme stratili priveľa času v príprave projektov. Aj my sme počas pandémie prišli o kolegov, ktorí nám chýbajú ľudsky a takisto odborne. Doprastav je spoločnosť, ktorá si uvedomuje, že základom úspechu je skúsenosť, ktorú máme uloženú práve vo svojich zamestnancoch.

Druhá rovina krízy v stavebníctve je spôsobená agresiou Ruska na Ukrajine. Obmedzenie činností dodávateľských a výrobných firiem, nedostatok kapacít a absencia ľudských zdrojov spôsobili nárast cien materiálov a práce, ktoré nemohol nikto na trhu predvídať.

Pri všetkých negatívnych dosahoch však vnímam jedno pozitívum a tým je, že ak máte vybudované zdravé jadro, čo sú v našom prípade naši zamestnanci, z krízy vychádzate skúsenejší, silnejší, jednoducho ťaháte za jeden koniec povrazu.

Hovorili ste o tom, že zamestnanci sú vašou najväčšou devízou. Čomu vďačíte za dobrú firemnú atmosféru a utužený kolektív?

Ako som už spomínal, paradoxne aj kríze a touto cestou sa chcem ešte raz poďakovať všetkým kolegom, ktorí každé ráno prichádzajú do práce s ochotou vydať zo seba maximum. Určite to je aj charakter našej práce, stavebníctvo je krásne v tom, že vidíme výsledky svojej práce v podobe ciest, mostov, železníc, a sme teda prirodzene motivovaní k dokončeniu diela. No a v neposlednom rade, Doprastav je spoločnosť, ktorá pôsobí na slovenskom stavebnom trhu takmer 70 rokov, preto máme dôveru v túto značku, sme jednoducho hrdí Doprastaváci.

Spoločnosť Doprastav získala ocenenie TÜV SÜD Výnimočná firma v kategórii kvality. Čo pre vás znamená toto ocenenie?

Je to v prvom rade povzbudenie, že prácu, ktorú robíme, si niekto všíma a uvedomuje si, že odvedená kvalita prác by mala byť diskutovaná a malo by byť na ňu poukazované. Preto je to pre nás motiváciou byť na seba nároční a neustále spoznávať nové smery vo výstavbe a v riadení tak, aby sme nielen dokázali držať krok s dobou, ale boli práve tými, ktorým sa darí určovať smer a trend v slovenskom stavebníctve.

Video z odovzdávania cien TÜV SÜD Výnimočná firma:

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 23:24