StoryEditor

Ako investujú milionári: krízu využívajú, veria akciám

03.04.2023, 16:00

Reality sú pre milionárov stále atraktívna investícia. Očakávajú, že ich majetok sa počas najbližšieho roka zhodnotí. Aj toto ukázal jedinečný prieskum medzi dolárovými milionármi J&T BANKA WEALTH REPORT. „Milionári svoje investičné portfólio napriek poklesom nerozpredávali, práve naopak, dokupujú aktíva, pretože veria v ich budúce zhodnotenie,“ vysvetľuje v rozhovore pre Prečo nie?! riaditeľka J&T BANKY na Slovensku Anna Macaláková.

ANNA MACALÁKOVÁ (40)

Vyštudovala odbor bankovníctvo a investície Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. V privátnej J&T BANKE pracuje od skončenia vysokej školy už šestnásť rokov. Od roku 2009 bola riaditeľkou privátneho bankovníctva na Slovensku, neskôr riadila segment Komfort. Stála tiež za vybudovaním vernostného klubu Magnus. J&T BANKU na Slovensku riadi od roku 2015, o tri roky neskôr sa stala aj členkou predstavenstva banky.

 

Uplynulý rok priniesol prudké zmeny v ekonomike. Ako sa to prejavilo na výsledkoch vášho prieskumu?

Minulý rok priniesol naozaj zásadné zmeny, čo sa ekonomiky, ale aj spoločnosti, v ktorej žijeme, týka. Vysoká inflácia, energetická kríza či vojna v susednej krajine. To všetko boli a sú výzvy, ktorým musia čeliť tak dolároví milionári, a to nielen z investičného, ale najmä z biznisového hľadiska, keďže väčšina z nich sú podnikatelia či manažéri, ale aj bežná populácia. Unikátny prieskum J&T BANKA WEALTH REPORT prináša odpovede na to, ako sa aj s nimi dolároví milionári dokázali vyrovnať a v čom vidia riešenia týchto výziev.

Špecifikom tohto ročníka prieskumu je, že spomínaná trojica hlavných faktorov, teda vysoká inflácia, energetická kríza a vojna, zatienila všetky ostatné zvyčajné problémy ako korupcia, neefektivita verejných inštitúcií či vysoké dane.

Môžete priblížiť, ktoré investície sa zdajú podľa milionárov najzaujímavejšie?

Povzbudivé je, že aj napriek turbulenciám na trhoch očakávajú z dlhodobého hľadiska najzaujímavejšie zhodnotenie od akciových investícií, a to už tretí rok za sebou. Na najvyšší stupienok ich dalo 38 percent našich a tretina českých milionárov. Dokazuje to ich dobrý finančný rozhľad, keď si uvedomujú, že sú to práve akcie ako rizikové aktíva, ktoré dokážu doručiť z dlhodobého hľadiska najväčšie zhodnotenie zo všetkých hlavných tried finančných aktív, a to napriek zvýšenej volatilite.

Atraktívne zhodnotenie, aj keď už o čosi nižšie než po minulé roky, očakávajú aj od investícií do stavebných pozemkov a rezidenčných nehnuteľností. Uvedomujú si totiž, že ich ponuka je len veľmi limitovaná, čo bude mať aj v budúcnosti vplyv na rast ich cien. Tieto investície vnímajú aj ako zaistenie proti vysokej inflácii.

Prieskum sa detailnejšie venoval aj investíciám do private equity. Najzaujímavejšie zhodnotenie od nich očakáva takmer štvrtina opýtaných milionárov. Vnímam to ako vyjadrenie dôvery aj v náš fond J&T ARCH INVESTMENTS a v jeho ideu, keď naši klienti môžu investovať do projektov spätých so skupinou J&T spolu s nami a s našimi akcionármi.

Ekonomickú situáciu vo vzťahu k investíciám však považujú milionári za najhoršiu od začiatku merania prieskumu Wealth Report. Čím to je?

Prieskum ukazuje, že príčinu môžeme hľadať v energickej kríze, vo vysokej inflácii, vo vplyvoch ruskej agresie na Ukrajine či v nedôvere voči domácim tvorcom politík. Ekonomickú situáciu však vnímajú stále o čosi pozitívnejšie než bežní ľudia. Milionári ponúkajú aj východiská z tejto situácie. Napríklad riešenie energetickej krízy vidí prevažná väčšina z nich v budovaní nových zdrojov na čele s jadrovou energiou.

Ako sa v súvislosti s týmito faktormi vyvíjal majetok milionárov? Mali vplyv na jeho tvorbu a zhodnocovanie?

Je pravda, že v aktuálnom prieskume len tretina dolárových milionárov uviedla, že ich majetok za posledných 12 mesiacov narástol, hoci v predchádzajúcom prieskume to tvrdili až dve tretiny z nich.

Pozitívne však je, že takmer 40 percent slovenských milionárov očakáva, že hodnota ich majetku porastie aj v roku 2023, a ďalšia tretina predpokladá, že nepoklesne.

Jedným dychom je potrebné dodať, že slovenskí milionári v porovnaní s tými svetovými „schudobneli“ minulý rok o čosi menej, čo je spôsobené vyššou expozíciou svetových milionárov voči rizikovejším aktívam, pričom akciové aj dlhopisové trhy zaznamenali počas minulého roka historické poklesy.

Zmenila aktuálna zložitá ekonomická situácia spôsob, akým milionári investujú?

Čo je povzbudzujúce a svedčí to o finančnej vyspelosti milionárov, je to, štyria z piatich v prieskume deklarovali, že napriek aktuálne vysokej inflácii svoj spôsob investovania nezmenili a uvedomujú si, že z dlhodobého hľadiska ich investičné portfólio infláciu prekoná, aj keď v najbližšom období môže za ňou zaostávať.

Tri štvrtiny dolárových milionárov na Slovensku tiež potvrdili, že začali hľadať cesty, ako dlhodobo ochrániť svoj majetok pred infláciou a ďalšími negatívnymi vplyvmi. A práve s tým súvisí hľadanie atraktívnych investičných príležitostí na trhu.

image
J&T BANKA

Čo ukázal prieskum o investičných stratégiách milionárov?

Napriek turbulentným časom na finančných trhoch milionári napríklad neuvažovali nad rozpredajom akciového portfólia. Sú presvedčení, že akcie sa skôr či neskôr vrátia k rastu a stačí počkať.

Väčšina opýtaných vníma súčasnú pesimistickú atmosféru ako príležitosť nakúpiť aktíva so zníženými valuáciami. Takmer 40 percent milionárov tiež konštatovalo, že už nakúpili akcie za nižšie ceny, a značná časť z nich avizovala, že to zvažuje urobiť. Zaujímavé je, že vyše tretina z nich investovala do firiem so silnými základmi zo sektora energetiky, ťažkého priemyslu či strojárstva a rovnaký podiel zvažuje, že to urobí. Až 76 percent milionárov drží alebo zvažuje držať vyšší podiel hotovosti, aby mohli využiť investičné príležitosti, ktoré prinášajú korekcie na burzách.

Vo všeobecnosti zhruba 40 percent milionárov diverzifikovalo svoj finančný majetok a rovnaké percento to zvažovalo urobiť. Zhruba štyria z desiatich milionárov nakúpili nehnuteľnosti s cieľom diverzifikácie a vyváženia portfólia pri poklese cien jeho rizikovejších zložiek a ďalších 30 percent milionárov zvažovalo takýto krok. Reality sú medzi nimi vnímané ako relatívne bezpečné defenzívne investície, od ktorých očakávajú dlhodobo jedno z najzaujímavejších zhodnotení a pri ktorých nepredpokladajú zásadný pokles cien. Viac ako polovica z nich nakúpila alebo zvažovala nakúpiť zahraničnú nehnuteľnosť.

Keď sa pozrieme na infláciu, kde vidia milionári jej príčinu?

Vysoká inflácia nemá podľa nich len jednu príčinu, ide o kombináciu viacerých faktorov. Politika lacných peňazí, vysoké štátne dlhy a nezodpovedná energetická politika na celoeurópskej úrovni vytvorili pre ňu podmienky, jej spúšťačmi boli následne proticovidové opatrenia a vojna na Ukrajine. Značná časť milionárov si myslí, že ECB mala úrokové sadzby vzhľadom na ekonomický a inflačný vývoj zvyšovať rýchlejšie a skôr.

Vnímajú milionári aj problémy bežného obyvateľstva?

Úspešní ľudia sa ukazujú ako veľmi empatickí. Prevažná väčšina z nich v prieskume deklarovala obavy, že inflácia a vysoké ceny energií zasiahnu predovšetkým hospodárenie bežných domácností a hrozí nárast existenčných problémov. Preto podporujú cielené kompenzačné opatrenia vlády, nie plošné rozdávanie peňazí.

Bolo niečo, čo vás v prieskume prekvapilo?

Nepovedala by som, že prekvapilo, skôr príjemne potešilo. A to jednak to, že milionári vnímajú práve aj spomínané problémy bežnej populácie a sú napríklad zástancami adresnej pomoci ohrozeným skupinám obyvateľstva.

Rovnako je potešujúce poznanie finančného rozhľadu milionárov, keď deklarujú, že svoje investičné portfólio napriek poklesom nerozpredávali, práve naopak, dokupujú aktíva, pretože veria v ich budúce zhodnotenie. Vidíme, že aj napriek turbulenciám na trhoch veria z dlhodobého hľadiska najmä akciovým investíciám a že dôležitejší než časovanie trhu je pre nich výber akcií, do ktorých budú investovať.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
24. apríl 2024 13:01