StoryEditor

Riešenie problému so soľankou v Prešove má byť v súčinnosti jednotlivých rezortov

07.07.2022, 10:11
Autor:
TASRTASR

Inštitúcie Ministerstva životného prostredia budú pripravené poskytnúť okamžitú súčinnosť v prípade potreby v súvislosti s riešením problému s vytekajúcou soľankou z vrtov v mestskej časti Prešova, Solivar.

Tvrdí to envirorezort, ktorý zároveň dodáva, že nie je v tejto veci kompetentný a dobývacie a banské priestory patria pod Ministerstvo hospodárstva.

Na hroziacu ekologickú katastrofu v stredu upozornila primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá na mieste zvolala pracovné rokovanie.

"Aj keď MŽP nie je v danej veci kompetentným orgánom, je pripravené poskytovať MH plnú súčinnosť. MŽP je presvedčené, že optimálne riešenie situácie vznikne ako výsledok vzájomných rokovaní rezortov hospodárstva a pôdohospodárstva," uviedlo pre tlačové oddelenie ministerstva.

Deklaruje, že inštitúcie envirorezortu budú pripravené poskytnúť okamžitú súčinnosť v prípade potreby. "Ministerstvo situáciu sleduje v takom rozsahu, aby znečistenie neohrozilo neďaleký potok," podotkli z tlačového oddelenia.

V prípade vytekania soľanky z vrtov v lokalite Solivar ide podľa rezortu hospodárstva o dôsledok priemyselnej činnosti z minulosti, ktorá sa v súčasnosti nevykonáva. Jej pôvodný prevádzkovateľ zanikol a súčasný majiteľ vrtov je nečinný.

"V takýchto prípadoch sa následky riešia v režime sanácie environmentálnej záťaže. Rezort hospodárstva bol v tejto veci MŽP SR oslovený s požiadavkou na návrh technického riešenia, ktoré im bolo doručené 22. júna. V ďalšej fáze by MŽP malo vyhlásiť a riešiť lokalitu ako ekologickú záťaž," skonštatoval rezort hospodárstva.

Mesto Prešov opakovane upozorňuje na problémy na ložisku soli Prešov – Soľná Baňa, keďže nejde len o potenciálnu, ale reálnu hrozbu. V dobývacom priestore Prešov I – Solivary dochádza k výtokom soľanky z jednotlivých vrtov na povrch. Dobývací priestor sa navyše nachádza pri obytnej zóne, preto je podľa radnice nevyhnutné túto situáciu naliehavo a urgentne riešiť.

Dlhodobým prehliadaním a neriešením problému zo strany štátu sa stav neustále zhoršuje a mestu hrozí podľa primátorky Turčanovej ekologická havária. V dobývacom priestore Prešov I - Solivary sa od roku 2010 nevykonáva žiadna banská činnosť.

01 - Modified: 2024-04-23 11:39:40 - Feat.: - Title: Diaľničiari začali raziť tunel Okruhliak za takmer 350 miliónov. Dokončiť sa má do štyroch rokov, vraví Ráž 02 - Modified: 2024-04-22 15:59:28 - Feat.: - Title: Primátor Prešova avizuje stiahnutie bodu o hazarde z programu zastupiteľstva 03 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 04 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti 05 - Modified: 2024-03-05 13:41:46 - Feat.: - Title: V Prešove vybudujú nový most, bude sa podobať na bratislavský Most Apollo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 23:04