StoryEditor

Nová analýza poukazuje na zmysel a význam miestnych daní a poplatkov, tvrdí ZMOS

18.07.2022, 09:52
Autor:
TASRTASR

Štúdia poukazuje na to, že rozhodovacia právomoc samospráv v tejto oblasti je jeden zo základných fiškálnych nástrojov skvalitnenia života obyvateľov a zvýšenia kvality verejných služieb.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vypracovalo analýzu týkajúcu sa problematiky miestnych daní a poplatkov.

Štúdia poukazuje na to, že rozhodovacia právomoc samospráv v tejto oblasti je jeden zo základných fiškálnych nástrojov skvalitnenia života obyvateľov a zvýšenia kvality verejných služieb.

Spracovaná analýza pozostáva z piatich kapitol. "Prvá sa venuje legislatívnemu ukotveniu, druhá štruktúre, funkciám a postaveniu miestnych daní a poplatkov v systéme fungovania obce. Tretia hodnotí systémy miestnych daní v Európe vrátane komparácie so Slovenskom. Štvrtá kapitola obsahuje výsledky prieskumu a v piatej sú definované závery a odporúčania," priblížil ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Dokument predstavuje proces tvorby miestnych daní, upozorňuje na špecifiká niektorých z nich. Poukazuje tiež na súvisiaci problém so zvyšovaním kompetencií samospráv bez adekvátneho finančného krytia zo strany štátu, úskalia efektívneho zdaňovania pôdy v súvislosti s fragmentáciou pozemkov či očakávanú novelizáciu predpisu o miestnom poplatku za rozvoj.

Štúdia rovnako vystríha pred nekoncepčnou snahou o legislatívne zmeny. "Je potrebné konštatovať, že za posledných osem rokov sa prijímali zmeny v daňovom zákone hlavne ako poslanecké návrhy. Absentuje systematická príprava a realizácie legislatívnych zmien formou vládneho návrhu so štandardným legislatívnym procesom," zdôraznil Kaliňák.

"Napriek činnosti pracovnej skupiny na ministerstve financií v rokoch 2017 a 2020 sa neuskutočnila riadna zmena zákona, ktorá by plošne prepracovala zákon v súvislostiach s potrebami miest a obcí, daňových a iných subjektov a s potrebami aplikačnej praxe," skonštatoval.

Analytická štúdia Miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí bola spracovaná v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu cez Operačný program Ľudské zdroje. Analýza je verejne prístupná v knižnici na webstránke ZMOS-u.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 02:45