StoryEditor

Kurz eura v pondelok klesol na 1,0185 USD/EUR

15.08.2022, 17:50
Autor:
TASRTASR

Slabé makroekonomické údaje z Číny podporili dopyt po americkom dolári, ktorý je v časoch neistoty a turbulencií považovaný ako hlavná rezervná mena za bezpečný prístav.

Spoločná európska mena sa na začiatku nového týždňa opäť dostala pod tlak. Jej kurz v pondelok padol na 1,0185  USD/EUR, pričom ešte ráno sa predávala približne o pol cena vyššie.

Európska centrálna banka ECB stanovila v pondelok popoludní referenčný kurz na 1,0195 (v piatok: 1,0285) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9809 (0,9722) eura.

Slabé makroekonomické údaje z Číny podporili dopyt po americkom dolári, ktorý je v časoch neistoty a turbulencií považovaný ako hlavná rezervná mena za bezpečný prístav. Vývoj maloobchodných tržieb rovnako ako priemyselnej produkcie sklamal očakávania, pričom nové čísla signalizujú ochladenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Čínska centrálna banka v snahe o podporu ekonomiky nečakane znížila úrokové sadzby prvýkrát od januára. To malo negatívny vplyv na jüan, ktorý voči doláru klesol.

Pod tlak sa v pondelok dostal aj maďarský forint, ktorý sa oslabil voči euru aj doláru. Agentúra S&P totiž zhoršila výhľad ratingu Maďarska na negatívny zo stabilného. To znamená, že krajine hrozí zhoršenie úverovej známky. Agentúra poukázala na negatívne vplyvy vojny na Ukrajine na maďarskú ekonomiku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 18:32