StoryEditor

Profesionálni vojaci by mohli mať vlastného ombudsmana, schválila vláda

24.08.2022, 15:24
Autor:
TASRTASR

Minister obrany Jaroslav Naď označil novelu za jeden z najdôležitejších zákonov rezortu obrany pre toto volebné obdobie.

Profesionálni vojaci by mohli mať vlastného ombudsmana. Na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy má prešetrovať podozrenia z porušenia ich základných práv a slobôd.

Zodpovedný má byť ministrovi obrany. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý v stredu schválila vláda.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) označil novelu za jeden  z najdôležitejších zákonov rezortu obrany pre toto volebné obdobie.

"Tento zákon sme pripravovali tak, že sme otvorili možnosť diskutovať o zákone so všetkými vojakmi. Dostali sme niekoľko stoviek pripomienok od vojakov, postupne sme ich v priebehu roka a pol implementovali do návrhu zákona," pripomenul. Okrem zriadenia postu vojenského ombudsmana podľa neho prináša viacero zmien pre stabilizáciu vojenského personálu a štátnej služby.

"Na vojenského ombudsmana sa môže obrátiť každý profesionálny vojak, ktorý sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti niektorého zo subjektov (...) boli porušené jeho základné práva a slobody v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu," uvádza sa v návrhu zákona. Podnet by mohol podať aj občan, ktorého služobný pomer sa skončil, a to do šiestich mesiacov odo dňa doručenia personálneho rozkazu o prepustení.

Ombudsman by mal ministrovi každoročne predkladať správu o činnosti za predchádzajúci rok, v ktorej uvedie svoje poznatky o dodržiavaní základných práv a slobôd profesionálnych vojakov a návrhy a odporúčania na nápravu zistených nedostatkov. Zverejniť ju má aj v komunikačných prostriedkoch Ministerstva obrany SR a médiách.

Funkciu vojenského ombudsmana by mal vykonávať občan Slovenskej republiky, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a odbornú prax najmenej desať rokov.

Podmienky prijatia profesionálnych vojakov do štátnej služby by sa mohli sprísniť. Za spoľahlivého by sa nemal považovať občan, ktorý bez povolenia slúžil v ozbrojených silách iného štátu alebo aktívne bojoval na území iného štátu v organizovanej ozbrojenej skupine, prípadne ju podporoval.

Zmenou zákona sa má tiež umožniť vymenovanie neúspešných študentov vojenskej vysokej školy do dočasnej štátnej služby a služby v hodnosti vojak.

Novelizácia zahŕňa tiež zefektívnenie prijímacieho konania, nové možnosti udelenia odmien v rámci úpravy podmienok štátnej služby, ako aj skrátenie minimálnych dôb štátnej služby vo vybraných vojenských hodnostiach, teda rýchlejšie povyšovanie či zníženie veku pri povyšovaní.

      

 

01 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 02 - Modified: 2024-03-29 18:55:30 - Feat.: - Title: Pred 20 rokmi sme sa stali pevnou súčasťou Západu. NATO je základným pilierom bezpečnosti, reagujú politici 03 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská 04 - Modified: 2024-03-06 09:58:31 - Feat.: - Title: Rozhodnutie Ústavného súdu Danka prekvapilo. Koalícia je čisto proruská, tvrdí Naď 05 - Modified: 2024-02-21 18:16:08 - Feat.: - Title: Exminister Naď: Trump má pravdu v tom, že všetci musíme platiť. USA sa starajú o bezpečnosť nás všetkých
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 22:02