StoryEditor

Naď rokoval v Prahe s rezortnými kolegami z členských štátov EÚ

30.08.2022, 16:14
Autor:
TASRTASR

"Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol slovenský minister obrany.

Vplyvy ruskej invázie na Ukrajinu na regióny kľúčové pre európsku bezpečnosť, zvýšenie efektivity obranných investícií a nové možnosti podpory EÚ pre Ukrajinu patrili k témam, o ktorých v uplynulých dňoch rokovali ministri obrany členských štátov EÚ. Na neformálnom zasadnutí v Prahe sa zúčastnil minister obrany SR Jaroslav Naď. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Nelegálna a neoprávnená invázia Ruskej federácie na Ukrajinu má globálny vplyv a tiež širší regionálny rozmer. Hovoríme hlavne o našom východnom a južnom susedstve s dôrazom na západný Balkán," povedal Naď. Ministri sa podľa neho zamerali na budúcnosť misií EÚ v Bosne a Hercegovine a v západoafrickom Mali, zaoberali sa však aj situáciou v Kosove.

Slovenský minister tiež privítal návrh na vytvorenie výcvikovej a poradenskej misie EÚ pre Ukrajinu, ktorého detaily v Prahe predstavil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Misia by podľa návrhu bola dočasne umiestnená na území jedného alebo viacerých členských štátov Únie, ideálne susediacich s Ukrajinou.

"Veríme, že naše stretnutie vytvorí silný politický základ pre čo najrýchlejšie zriadenie misie, ktorá ukrajinským ozbrojeným silám poskytne komplexný výcvik," uviedol Naď. Dodal, že SR skúma svoje možnosti ďalšej vojenskej a materiálnej pomoci pre Ukrajinu.

Ministri rokovali aj o snahách posilniť spoločné obstarávanie členských štátov EÚ v oblasti obrany. Cieľom je znížiť náklady, nahradiť vojenskú techniku sovietskej výroby a zvýšiť vzájomnú kompatibilitu ozbrojených síl krajín Únie.

Podľa SR je potrebná hlbšia diskusia o systémových problémoch pri tomto obstarávaní. Naď zdôraznil, že takáto diskusia by uľahčila výmenu skúseností medzi členskými štátmi a pomohla prekonať legislatívne a iné prekážky spoločného obstarávania.

01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 03 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 15:13