StoryEditor

Znásilnenia sú v Južnom Sudáne také časté, že ich ženy už ani nehlásia, hlási OSN

23.09.2022, 21:53
Autor:
ČTKČTK

"Predstavte si, čo to znamená byť znásilnená niekoľkými ozbrojenými mužmi, dať sa dokopy kvôli deťom, a potom sa to opakuje znova a znova a znova," povedala šéfka panelu Yasmin Sookaová.

Prípady znásilnenia sú v Južnom Sudáne podľa tímu ľudskoprávnych odborníkov OSN tak časté, že sa mnoho žien opakované sexuálne útoky ani neobťažuje hlásiť. Napísal to dnes spravodajský web BBC. Odborníci sa zúčastňujú na rokovaniach v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, pri ktorom sa hovorí okrem iného o situácii v Južnom Sudáne.

Obete znásilnenia nemajú prístup k lekárskej a traumatologickej starostlivosti, a to ani tie, ktoré boli počas pretrvávajúceho konfliktu skupinovo znásilnené viackrát. Podľa expertov OSN pre ľudské práva sú v Južnom Sudáne ženy, ktoré boli v posledných deviatich rokoch znásilnené až päťkrát.

"Predstavte si, čo to znamená byť znásilnená niekoľkými ozbrojenými mužmi, dať sa dokopy kvôli deťom, a potom sa to opakuje znova a znova a znova," povedala šéfka panelu Yasmin Sookaová. "Tieto ženy sa nás pýtajú, kedy to prestane - v roku 2013, 2016, 2018, 2021 a teraz v roku 2022. Hovoria, že stále rozprávajú svoje príbehy a nič sa nemení, "dodala.

"Ženám znásilneným ozbrojenými silami pri zbere dreva je vyhrážané smrťou, ak to oznámia," uviedol člen panelu Andrew Clapham.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 03:56