StoryEditor

Rating Ruska patrí k najhorším na svete. Je v rovnakom pásme ako Nigéria či Irak

13.10.2022, 15:50
Autor:
ČTKČTK

V posledných šiestich mesiacoch boli na Rusko uvalené viaceré sankcie v rôznych oblastiach, ktoré majú na krajinu čoraz závažnejší ekonomický dopad.

Investičný rating Ruska a Ukrajiny patrí už pol roka k najhorším na svete. V dôsledku vojny, ktorú vo februári začalo Rusko, panuje v oboch krajinách obrovská neistota ohľadom očakávanej návratnosti investícií. Vyplýva to z hodnotenia rizikovosti krajín poradenskej firmy Dun & Bradstreet.

Po vpáde ruských vojsk na ukrajinské územie a uvalení európskych sankcií na Rusko znížila Dun & Bradstreet hodnotenie tejto krajiny o jeden bod, a to z ‘vysokého rizika‘ na ‘veľmi vysoké riziko‘ návratnosti investícií.

V posledných šiestich mesiacoch boli na Rusko uvalené viaceré sankcie v rôznych oblastiach, ktoré majú na krajinu čoraz závažnejší ekonomický dopad. Podľa Dun & Bradstreet tak rating Ruskej federácie zostáva v jednom z najhorších pásiem, pretože ekonomický výhľad krajiny je stále veľmi neistý. Množstvo subjektov po celom svete odmieta obchodovať s ruskými spoločnosťami.

Ide o najhoršie hodnotenie Ruska za posledných desať rokov. Krajiny ako Nigéria, Bielorusko, Libanon, Nikaragua, Mjanmarsko a Irak sú hodnotené v rovnakom pásme.

Len päť krajín na svete má v súčasnosti najhoršiu investičnú klímu, ktorú Dun & Bradstreet definuje ako najvyššie riziko návratnosti investícií. Po ruskej invázii sa Ukrajina pripojila k Afganistanu, Líbyi, Sýrii a Jemenu. Dovtedy sa dlho pohybovala o jeden stupeň vyššie.

Dun & Bradstreet už skôr uviedla, že Ukrajina je pripravená stať sa jedným z najdôležitejších centier globálnych technologických lídrov. V krajine sídlili viaceré nadnárodné spoločnosti rôznych veľkostí, vojna však mala ničivý vplyv na podnikanie vo všetkých odvetviach. Investície na Ukrajine sú preto teraz spojené s najvyššími politickými, makroekonomickými, obchodnými a vonkajšími rizikami.

Hodnotenie rizikovosti krajín spoločnosti Dun & Bradstreet poskytuje medzinárodné porovnávacie hodnotenie rizikovosti podnikania v jednotlivých krajinách. Jeho cieľom je predpovedať riziko krajiny, najmä pokiaľ ide o návratnosť investície v horizonte dvoch rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 16:51