StoryEditor

Taliansko nechce Európsku úniu sabotovať, ale zefektívniť, tvrdí Meloniová

25.10.2022, 13:07
Autor:
TASRTASR

Giorgia Meloniová tiež dodala, že na svojich pleciach cíti ťarchu zodpovednosti toho, že sa ako prvá žena v histórii Talianska stala predsedníčkou vlády.

Nová talianska vláda je odhodlaná splniť všetko, čo sľúbila v predvolebnej kampani, aj keď s jej návrhmi asi nebudú súhlasiť všetci. V utorok to v rámci svojho prvého prejavu v parlamente a predstavení programového vyhlásenia vlády uviedla novovymenovaná talianska premiérka Giorgia Meloniová. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Meloniová na úvod svojho prejavu poďakovala za "cenné rady" talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, ktorý ju po tom, čo jej postfašistická strana Bratia Talianska (FdI) vyhrala v septembrových voľbách, v piatok poveril zostavením vlády.

"Situácia v Taliansku nám nedovoľuje strácať čas," vyhlásila premiérka. Dodala, že ide o veľkú zodpovednosť ako pre vládu, tak aj pre tých, ktorí jej "musia poskytnúť či odmietnuť dôveru", čím odkázala na hlasovanie o vyslovení dôvere novej vláde, ktoré sa uskutoční v utorok v snemovni a v stredu v senáte talianskeho parlamentu.

Meloniová tiež dodala, že na svojich pleciach cíti ťarchu zodpovednosti toho, že sa ako prvá žena v histórii Talianska stala predsedníčkou vlády.

Nová premiérka sa vyjadrila aj k zahraničným krajinám, ktoré sa obávajú krokov novej krajne pravicovej vlády. Uviedla, že tieto krajiny "nerešpektujú taliansky ľud" a dodala, že "Taliansko je súčasťou Západu a kolíska slobody a demokracie". Podľa jej slov bude nová vláda vždy uprednostňovať národné záujmy Talianska, ktoré nechce "Európsku úniu sabotovať, ale zefektívniť".

Giorgia Meloniová odmietla tvrdenia, že by jej strana FdI sympatizovala s akýmkoľvek režimom vrátane fašistického a dodala, že "bude cítiť s mladými ľuďmi, ktorí budú proti talianskej vláde protestovať v uliciach". Protižidovské fašistické zákony boli podľa premiérky "najtemnejším momentom talianskych dejín".

Vyjadrila sa aj k súčasnej energetickej kríze a jej riešeniam vrátanie podpory pre domácnosti a firmy, plánu na boj s pandémiou koronavírusu, financovaniu obnovy hlavného mesta Ríma či problematiky regiónov na juhu Talianska a mafie. Prisľúbila tiež, že bude aj naďalej podporovať Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-05-02 09:38:31 - Feat.: - Title: Európska únia poskytne Libanonu finančnú pomoc v hodnote jednej miliardy eur 02 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 03 - Modified: 2024-04-30 16:55:41 - Feat.: - Title: Výrazné oslabenie. Európske akciové trhy majú za sebou prvý negatívny mesiac od októbra 04 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 05 - Modified: 2024-04-30 12:35:32 - Feat.: - Title: EÚ20: P. Mihók: Členstvo v EÚ je pre Slovensko úspešným príbehom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 14:13