StoryEditor

Väčšina štátov G20 ostro odsúdila vojnu na Ukrajine. Na konflikt však existujú aj iné názory

16.11.2022, 07:40
Autor:
ČTKČTK

Štáty odmietajú hrozby použitia jadrových zbraní. Rovnako uznávajú, že vojna na Ukrajine podkopáva globálny ekonomický rast, píše sa vo vyhlásení.

Väčšina štátov skupiny najväčších ekonomík sveta G20 ostro odsúdila vojnu na Ukrajine. V záverečnom vyhlásení zo summitu na indonézskom ostrove Bali však skupina priznáva, že na konflikt existujú aj iné názory, informovali zahraničné agentúry. Štáty sa tiež uzniesli na tom, že hrozby použitia jadrových zbraní sú neprijateľné.

"Väčšina členov (skupiny G20) ostro odsudzuje vojnu na Ukrajine," cituje z textu deklarácie agentúra AFP. Podľa neho však medzi štátmi skupiny, do ktorej patrí aj Rusko a Čína, panuje na konflikt viac názorov, napísala agentúra Reuters.

Podľa agentúry Reuters v deklarácii tiež stojí, že štáty odmietajú hrozby použitia jadrových zbraní. Uznávajú, že vojna na Ukrajine podkopáva globálny ekonomický rast. Štáty tiež privítali dohodou o preprave poľnohospodárskych komodít cez Čierne more, ktorú uzavreli Ukrajina a Rusko za sprostredkovania zo strany OSN a Turecka.

Štáty G20, ktoré patria ku krajinám s najväčšími emisiami skleníkových plynov, sa prihlásili k cieľu udržať globálne otepľovanie do roku 2 100 pod úrovňou 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselným obdobím. K podobnému cieľu sa prihlásili aj počas vlaňajšieho summitu v Ríme.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 09:58