StoryEditor

Agentúra S&P ponechala Slovensku nezmenený rating A+ s negatívnym výhľadom

18.11.2022, 22:12
Autor:
TASRTASR

Agentúra oceňuje relatívne úspešné zabezpečenie alternatívnych zdrojov plynu, miernu výšku zahraničného dlhu a obmedzené riziko platobnej bilancie.

Ratingová agentúra Standard & Poor‘s (S&P) vo svojom najnovšom hodnotení ponechala Slovensku úverový rating na úrovni A+ s negatívnym výhľadom. Agentúra oceňuje relatívne úspešné zabezpečenie alternatívnych zdrojov plynu, miernu výšku zahraničného dlhu a obmedzené riziko platobnej bilancie. Informovalo o tom v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Analytici S&P očakávajú, že deficit verejných financií Slovenska sa do roku 2025 zníži na 3,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Čistý dlh verejnej správy sa má do roku 2025 stabilizovať pod 60 percent HDP.

Na druhej strane, vplyv vojny na Ukrajine negatívne ovplyvní viaceré oblasti. Taktiež inflácia, ktorá obmedzuje spotrebu a kúpnu silu domácností, sa v roku 2023 zvýši na 13,5 percenta z pôvodne odhadovaných 12,2 percenta v roku 2022.

"Úroveň fiškálneho a zahraničného dlhu Slovenska považujeme za miernu a náklady na obsluhu zahraničného dlhu zostávajú historicky nízke,“ uvádza agentúra vo svojom hodnotení. Kľúčom k rastu v nasledujúcich rokoch bude podľa nej využitie prostriedkov z eurofondov a plánu obnovy. Analýza S&P naznačuje, že plné využitie grantov z Plánu obnovy a odolnosti by mohlo do roku 2026 zvýšiť HDP Slovenska o 3,4 percenta až 10,9 percenta.

Agentúra vo svojom hodnotení dodáva, že výhľad ratingu by sa mohol zmeniť na stabilný, ak sa ekonomické a fiškálne dôsledky vojny na Ukrajine a prechod od ruských energií na alternatívne zdroje ukážu ako zvládnuteľné bez dlhodobých dôsledkov pre slovenskú ekonomiku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 01:56