StoryEditor

Situácia na Ukrajine je varovaním. Invázia zvýšila riziko použitia zbraní hromadného ničenia

28.11.2022, 20:26
Autor:
ČTKČTK

Nie je možné predpokladať jednotu medzinárodného spoločenstva v otázke spoločných globálnych problémov súvisiacich s medzinárodnou bezpečnosťou a mierom, vyjadril sa šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

Ruská invázia na Ukrajinu zvýšila riziko použitia zbraní hromadného ničenia. Uviedol to dnes šéf Organizácie pre zákaz chemických zbraní OPCW Fernando Arias, podľa ktorého organizácia aj naďalej situáciu na Ukrajine sleduje.

"Situácia na Ukrajine opäť zvýšila skutočnú hrozbu, ktorú predstavujú zbrane hromadného ničenia vrátane tých chemických," povedal Arias na každoročnom stretnutí organizácie v holandskom Haagu.

"Existujúce napätie to prehĺbilo do tej miery, že už nemožno predpokladať jednotu medzinárodného spoločenstva v otázke spoločných globálnych problémov súvisiacich s medzinárodnou bezpečnosťou a mierom," dodal Arias.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára. Boje odvtedy neustali, pričom obe strany sa podľa agentúry AFP navzájom vinia z možného použitia jadrových, chemických a biologických zbraní bez toho, aby pre to predložili jasné dôkazy.

Ukrajina a Rusko patria medzi 193 svetových krajín, ktoré sa zaviazali, že nebudú "vyvíjať, vyrábať, získavať, skladovať, prevážať alebo používať chemické zbrane," pripomenul Arias. OPCW je podľa neho v kontakte s Kyjevom aj Moskvou.

Ukrajine organizácia na jej žiadosť poskytla školenie reakcie na útok chemickými zbraňami aj pre odhaľovanie únikov chemických látok.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 01:45