StoryEditor

Európsky parlament: Treba si posvietiť na vedľajšie príjmy poslancov

15.12.2022, 16:10
Autor:
TASRTASR

Poslanci sa zaväzujú zabezpečiť úplnú transparentnosť, pokiaľ ide o ich vedľajšie príjmy. Chceli by tiež zriadiť vyšetrovací výbor, ktorý by sa na základe vyšetrovania a súdnych procesov zaoberal prípadmi korupcie.

Európski zákonodarcovia vo štvrtok vyjadrili obavy z možných konfliktov záujmov spôsobených „vedľajšími prácami“ členov Európskeho parlamentu EP. Najmä ak niektorí europoslanci pôsobia aj ako manažéri, sú v predstavenstve alebo v poradných zboroch firiem alebo fungujú ako konzultanti bánk, nadnárodných spoločností či verejne obchodovateľných spoločností. Informuje o tom spravodajca TASR.

Bezprostredným podnetom iniciatívy bola prebiehajúca kauza Katargate, v rámci ktorej sú vyšetrovaní viacerí súčasní a bývalí europoslanci a zamestnanci europarlamentu.

Parlament preto podporuje systém podávania majetkových priznaní na začiatku a na konci každého mandátu. Majetkové priznania by mali byť prístupné iba príslušným orgánom a kontrolovali by sa iba v prípade podložených tvrdení o korupcii.

Poslanci sa tiež zaväzujú zabezpečiť úplnú transparentnosť, pokiaľ ide o ich vedľajšie príjmy, a zakázať akékoľvek externé financovanie zamestnancov poslancov EP a politických skupín.

Europarlament sa na úrovni Európskej únie bude snažiť zaviesť zákaz darov z tretích krajín poslancom EP a politickým stranám. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby na tento účel pripravila legislatívny návrh.

EP chce, aby bol register transparentnosti Európskej únie povinný a jeho pôsobnosť by sa mala rozšíriť aj na predstaviteľov tretích krajín a na bývalých europoslancov.

Poslanci by chceli zriadiť aj vyšetrovací výbor, ktorý by sa na základe vyšetrovania a súdnych procesov zaoberal prípadmi korupcie a podobných aktivít tretích krajín.

Poslanci sa zamerali aj na parlamentné skupiny priateľstva, ktoré by mali byť riadne regulované a monitorované, ak majú naďalej existovať. Kvestori EP by mali zaviesť do praxe už existujúce pravidlá a vytvoriť prístupný register kontaktov.

Parlament zároveň vyzval eurokomisiu, aby predložila návrh na zriadenie nezávislého etického orgánu, ktorý EP navrhol už v septembri 2021.

V neposlednom rade EP vyzdvihol protikorupčnú úlohu Európskej prokuratúry (EPPO), Europolu, agentúry Eurojust a Úradu Európskej únie pre boj proti podvodom OLAF a vyzval na posilnenie kapacít a spolupráce EPPO a OLAF a na zavedenie spoločných protikorupčných pravidiel pre členov a zamestnancov všetkých orgánov Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:10:06 - Feat.: - Title: Radačovský vypustil v europarlamente bielu holubicu, mal ju skrytú v taške pod sakom 05 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 14:59