StoryEditor

Severná Kórea popiera dodávky zbraní do Ruska

23.12.2022, 08:27
Autor:
TASRTASR

Washington uviedol, že Severná Kórea uskutočnila prvú dodávku zbraní pre súkromnú polovojenskú organizáciu známu ako Vagnerova skupina, ktorej žoldnieri bojujú na strane ruskej armády vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Táto dodávka bola aj uhradená.

Severná Kórea poprela tvrdenia japonských médií, že dodáva zbrane pre Rusko. Pchjongjang súčasne odsúdil Spojené štáty za poskytovanie smrtiacich zbraní Ukrajine, uviedla v piatok podľa TASR agentúra Reuters.

Ako informovala agentúra DPA, severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom v piatok štátnou tlačovou agentúrou KCNA označilo tvrdenia japonských médií za nepravdivé a ani nehodné nejakého komentára či interpretácie.

Pchjongjang v uplynulom období už viackrát poprel, že by bol niekedy poskytol Rusku zbrane či muníciu.

DPA však pripomína, že značne izolovaná Severná Kórea prisľúbila Rusku svoju podporu hneď na začiatku konfliktu, ktorý Moskva koncom februára rozpútala na Ukrajine.

Japonský denník Tókjó šimbun vo štvrtok napísal, že Severná Kórea v novembri poslala muníciu – vrátane delostreleckých granátov – vlakom do Ruska a že v najbližších týždňoch sa očakávajú ďalšie dodávky. Denník sa pritom odvolal na správu juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap.

Medzičasom aj Washington vo štvrtok uviedol, že Severná Kórea uskutočnila prvú dodávku zbraní pre súkromnú polovojenskú organizáciu známu ako Vagnerova skupina, ktorej žoldnieri bojujú na strane ruskej armády vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine. Táto dodávka bola aj uhradená.

Vo vyhlásení severokórejského ministerstva zahraničných vecí sa Vagnerova skupina nespomína, uvádza agentúra Reuters.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v súvislosti s tým avizoval, že Spojené štáty na minulomesačný predaj rakiet a riadených striel pre pechotu zareagujú posilním sankcií proti Vagnerovej skupine.

Vagnerova skupina je súkromná armáda nezávislá od ruských štátnych orgánov obrany a v súčasnosti sa podieľa na obliehaní mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

"Vagnerova skupina sa vynára na scéne ako konkurenčné centrum moci voči ruskej armáde a niektorým ruským ministerstvám," spresnil Kirby.

01 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 02 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 05 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 13:23