StoryEditor

Polícia zadržala v Peru šesť generálov, sú podozriví z korupcie

26.12.2022, 23:10
Autor:
ČTKČTK

Bývalý minister obrany Ayala prehliadku vo svojom dome aj zatknutie generálov skritizoval.

Protikorupčná jednotka peruánskej generálnej prokuratúry dnes zadržala šesť generálov. Ich zadržanie súvisí s vyšetrovaním obvinenia, že vláda zvrhnutého prezidenta Pedra Castilla nezákonne povyšovala policajných a vojenských dôstojníkov, napísala agentúra Reuters.

Polícia rovnako zabavila "dokumenty a zariadenia" pri razii v dome Castillovho bývalého ministra obrany Waltera Ayalu, uviedla protikorupčná jednotka. Podľa generálnej prokuratúry bolo po celej krajine podniknutých 26 razií.

Ľavicový exprezident Castillo je už niekoľko týždňov vo väzbe a čelí obvineniu zo vzbury a sprisahania. Toho sa mal dopustiť tým, že siedmeho decembra oznámil zámer rozpustiť parlament, dočasne vládnuť pomocou dekrétov a usporiadať predčasné voľby.

Parlament ho v ten istý deň z úradu zosadil a Castillo bol zatknutý, keď sa podľa niektorých zdrojov snažil odísť na mexickú ambasádu. Mexiko následne udelilo azyl Castillovej manželke a jeho dvom maloletým deťom. Exprezident všetky obvinenia popiera.

Bývalý minister obrany Ayala prehliadku vo svojom dome aj zatknutie generálov skritizoval. "Bolo to zbytočné, pretože nič nenašli," povedal Ayala novinárom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 13:48