StoryEditor

Populácia Kyjeva sa vrátila takmer do predvojnového stavu, vyhlásil starosta Kličko

30.12.2022, 21:09
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia Kyjeva tento rok strávili v bombových krytoch takmer celý kalendárny mesiac, informovali miestne úrady.

Počet obyvateľov Kyjeva sa vrátil takmer na predvojnovú úroveň. V rozhovore s nemeckým týždenníkom Der Spiegel to dnes uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko.

Kyjevská správa dnes zároveň oznámila, že hlavné mesto od vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu pred viac ako desiatimi mesiacmi čelilo 52-krát vzdušným útokom. Zničených bolo celkovo 600 budov a 120 obyvateľov Kyjeva vrátane piatich detí zahynulo.

"Počítame, koľko sa používa telefónov. Pred vojnou tu bolo 3,8 milióna ľudí, v marci - menej ako milión, v júni - dva, 2,5 milióna, teraz je tu 3,6 milióna ľudí. Na 300-tisíc z nich sú registrovaní utečenci z iných oblastí v krajine. Mesto je plné," uviedol Kličko. V rozhovore tiež pripomenul, že ruskí vojaci sa krátko po začiatku vojny vlani 24. februára zo severu pomerne rýchlo priblížili ku Kyjevu.

"Prekvapilo nás, ako rýchlo Rusi dosiahli hranice nášho mesta. Teraz sme v historickom centre, Rusi odtiaľ boli len desať kilometrov, "povedal starosta. Ruskí vojaci sa po neúspešnom pokuse o dobytie Kyjeva zo severu Ukrajiny stiahli v apríli, svoje sily sústredili na postup na juhu a východe.

Od tohtoročného októbra Moskva podnikla množstvo vzdušných úderov, ktorých cieľmi sú ukrajinské mestá a energetická infraštruktúra po celej krajine. Ukrajinci kvôli tomu v zimnom období bojujú s odstávkami a výpadkami elektriny, tepla aj vody.

Od začiatku plnohodnotnej invázie sa na území hlavného mesta pravidelne rozoznievajú protiletecké sirény. Podľa kyjevskej správy zneli od 24. februára celkovo 693 hodín a 49 minút, teda takmer 29 dní. "Obyvatelia mesta tento rok strávili v bombových krytoch takmer celý kalendárny mesiac," napísali úrady na telegrame.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 05:38