StoryEditor

Kríze sa nedarí brzdiť rast zamestnanosti. V novembri minulého roka stúpla vo väčšine odvetví

12.01.2023, 09:35
Autor:
TASRTASR

Od začiatku minulého roka do konca novembra zamestnanosť medziročne vzrástla v 8 z 10 sledovaných odvetví.

Napriek pokračujúcej kríze zamestnanosť v novembri 2022 vo väčšine sledovaných odvetví rástla, úbytok zamestnancov zaznamenali len priemysel a vybrané trhové služby. Informoval o tom Štatistický úrad.

V reštauráciách a pohostinstvách rástla zamestnanosť najvýraznejšie, takmer o jednu pätinu. Podniky, poskytujúce ubytovanie, zamestnávali medziročne o 14 percent osôb viac. Obe tieto odvetvia však iba dopĺňajú stavy zamestnancov, o ktorých prišli počas uzatvorenia prevádzok počas pandémie.

Rast zamestnanosti vyšší ako štyri percentá dosiahol sektor informácií a komunikácie, o viac ako tri percentá sa zvýšil počet pracujúcich v predaji a oprave motorových vozidiel aj v maloobchode.

Naopak, v priemysle počet zamestnaných osôb poklesol o 1,6 percenta. Toto odvetvie poskytuje prácu najväčšiemu počtu osôb, ale zamestnanosť v ňom klesá už od marca 2022. Aj sektor vybraných trhových služieb zamestnával medziročne o 1,3 percenta osôb menej. Zamestnanosť v ňom sa znižuje už tretí mesiac po sebe.

Od začiatku roka do konca novembra 2022 zamestnanosť medziročne vzrástla v 8 z 10 sledovaných odvetví, najvýraznejšie v ubytovaní o 9,7 percenta, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,7 percenta a v informačných a komunikačných činnostiach o takmer päť percent.

Pokračoval mierny úbytok zamestnaných osôb v priemysle, a to o 0,8 percenta a vo vybraných trhových službách o 0,1 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 11:07