StoryEditor

Kysucké samosprávy žiadajú informácie o štátnej pomoci, avizujú protesty

20.01.2023, 23:31
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik upozornil, že predstavitelia samospráv z celého Slovenska avizujú zatváranie plavární či zimných štadiónov.

Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi. Informovali o tom v Kysuckej deklarácii, ktorú prijali v piatok v Čadci na rokovaní Združenia miest a obcí Kysúc.

"Žiadame, aby kompenzácie za finančné výpadky samospráv neboli realizované formou refundácie, ale formou predfinancovania. Žiadame, aby štát v čo najkratšom termíne zverejnil daňovú prognózu Ministerstva financií. V prípade nereagovania na deklarované požiadavky pristúpia mestá a obce spoločne s obyvateľmi k protestom," uviedol predseda ZMOK a primátor Čadce Matej Šimášek.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik upozornil, že predstavitelia samospráv z celého Slovenska avizujú zatváranie plavární či zimných štadiónov. "Potom prídu na rad materské a základné školy. Stav je skutočne vážny. Sme krajina, ktorá zabúda na to, že 70 percent služieb vykonávajú samosprávy. Spokojnosť občanov sa začína v každej obci a meste v Slovenskej republike," podotkol.

Samosprávy sa podľa neho dohodli, že prvý protest v rámci Slovenska bude 30. januára. "Chceme v obciach a mestách vypnúť časť verejného osvetlenia. Ako signál, že nám zhasína aj svetielko nádeje," dodal Božik.

Ministerstvo hospodárstva bude podľa hovorkyne Márie Pavlusík pokračovať aj v roku 2023 v kompenzáciách vysokých cien energií v rámci schémy pomoci, určenej pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť. "O tieto kompenzácie môžu požiadať aj subjekty verejnej správy a viaceré aj požiadali už v decembri 2022. Okrem uvedenej pomoci však rezort hospodárstva intenzívne hľadal najoptimálnejšie riešenie pre všetky subjekty verejnej správy. A to v spolupráci s príslušnými rezortmi z hľadiska kompetenčnej príslušnosti jednotlivých subjektov verejnej správy. Ministerstvo hospodárstva aktuálne už predložilo konkrétny návrh na prerokovanie vládou," uviedla hovorkyňa rezortu hospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-29 08:10:05 - Feat.: - Title: Odstávky elektriny zasiahnu vyše 2000 domácností a firiem na Kysuciach a Liptove 02 - Modified: 2024-04-18 16:23:54 - Feat.: - Title: Dôležitá diaľnica na severe Slovenska sa pohla vpred. Ráž ide vyhlásiť tendre, stavať chce do roka 03 - Modified: 2024-03-26 14:09:44 - Feat.: - Title: Chemičku na Kysuciach zachvátil rozsiahly požiar, zasahuje množstvo hasičov 04 - Modified: 2024-02-09 13:53:06 - Feat.: - Title: Kysucké samosprávy môžu čerpať milióny eur z programu cezhraničnej spolupráce, vyhlásil Raši 05 - Modified: 2024-02-11 07:00:00 - Feat.: - Title: Zrub stvorený drevom z kysuckých hôr: Do chalupy, ktorá ukrýva nevšedný príbeh, sa vošla aj sauna
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 21:44