StoryEditor

Vysokopostavený čínsky diplomat chválil politiku Maďarska

20.02.2023, 13:41
Autor:
TASRTASR

Medzi Čínou a Maďarskom podľa Wanga panuje vzájomný rešpekt a dôvera, tieto strany sa vzájomne podporujú pri riešení ťažkostí a mimoriadne dobré sú aj vzťahy medzi šéfmi oboch štátov, čo výrazne prispieva k upevňovaniu väzieb.

Peking oceňuje, že maďarská vláda presadzuje "priateľskú politiku voči Číne" a poskytuje jej v určitých záležitostiach na medzinárodných fórach podporu. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti na schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom vysokopostavený čínsky diplomat Wang I. 

S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR.

Medzi Čínou a Maďarskom podľa Wanga panuje vzájomný rešpekt a dôvera, tieto strany sa vzájomne podporujú pri riešení ťažkostí a mimoriadne dobré sú aj vzťahy medzi šéfmi oboch štátov, čo výrazne prispieva k upevňovaniu väzieb.

"Čína je tiež pripravená poskytovať pomoc Maďarsku v záujme jeho suverenity, bezpečnosti a rozvoja," podčiarkol čínsky diplomat.

Szijjártó pripomenul, že ide už o jeho 15. osobné stretnutie s Wangom. Tieto stretnutia podľa jeho slov veľkou mierou prispeli k tomu, že medzi Maďarskom a Čínou vznikla v uplynulých rokoch strategická a komplexná spolupráca, z čoho Maďarsko výrazne profitovalo.

"Maďarsko v uplynulých rokoch čelilo viacerým krízam, z ktorých však vždy vyšlo posilnené. Spolupráca s Čínou v tom zohrala vždy absolútne nezastupieľnú úlohu," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie a spresnil, že napríklad počas koronavírusovej epidémie nakupovalo Maďarsko z Číny zdravotnícke potreby i vakcíny. 

V čase terajšej hospodárskej a vojnovej krízy zostáva Maďarsko napriek všetkým ťažkostiam "na rastovej trajektórii" vďaka tomu, že Maďarsko zohráva úlohu lídra vo výrobe automobilov v Európe, ktorá je z pohľadu transformácie ťažiskovou. "Vo veľkej miere je za tým skutočnosť, že čínske podniky čoraz viac investujú v Maďarsku," vysvetlil Szijjártó.

"Vlani zaznamenalo Maďarsko najrozsiahlejšiu investíciu vo svojich dejinách – a to práve čínsku," nadviazal bez uvedenia ďalších podrobností minister zahraničných vecí. Podľa spravodajského webového servera 24.hu mal tým na mysli podnik na výrobu batérií pre autá v Debrecíne.

S Wang Im – riaditeľom kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny – sa na súkromnej večeri stretol v nedeľu aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 19:52