StoryEditor

Izraelská a palestínska delegácia rokujú v Jordánsku o zmiernení napätia

26.02.2023, 14:29
Autor:
TASRTASR

Izrael obsadil Západný breh Jordánu, východný Jeruzalem a pásmo Gazy počas vojny na Blízkom východe v roku 1967. Tieto územia si Palestínčania nárokujú pre svoj očakávaný nezávislý štát.

Delegácie vysokopostavených izraelských a palestínskych predstaviteľov sa v nedeľu stretli v Jordánsku, kde rokujú o zmiernení napätia v oblastiach na Západnom brehu Jordánu. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Izrael uviedol, že na stretnutí sa zúčastní poradca izraelského premiéra pre oblasť národnej bezpečnosti i šéf izraelskej kontrarozviedky Šin bet. Prítomný má byť i šéf palestínskej spravodajskej služby, či poradcovia palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Medzi účastníkmi sú i predstavitelia Egypta, Jordánska a Spojených štátov, čo podľa AP potvrdzuje vážnosť krízy medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Kancelária palestínskeho prezidenta Abbása uviedla, že Palestínčania upozornia na potrebu zastaviť všetky jednostranné kroky Izraela. Predstaviteľ Izraela povedal, že stretnutie má za cieľ zmierniť napätie v období pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán a uskutoční sa na základe požiadavky USA.

Prejavy násilia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa vystupňovali po tom, ako Izrael po sérii palestínskych útokov na Západnom brehu Jordánu na jar 2022 zintenzívnil razie v tamojších mestách a dedinách, píše AP.

Tento rok došlo k ďalšiemu zhoršeniu situácie a na Západom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme prišlo o život viac než 60 Palestínčanov, píše AP. Palestínske útoky proti Izraelčanom si vyžiadali 11 obetí.

Izrael obsadil Západný breh Jordánu, východný Jeruzalem a pásmo Gazy počas vojny na Blízkom východe v roku 1967. Tieto územia si Palestínčania nárokujú pre svoj očakávaný nezávislý štát.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 14:27