StoryEditor

Jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu neuznávame, vyhlásila Moskva

14.03.2023, 11:14
Autor:
ČTKČTK

Žaloby na Medzinárodný trestný súd voči Rusku sa týkajú únosov ukrajinských detí a tiež útokov na civilnú infraštruktúru.

Rusko neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu ICC, uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tým na zistenia médií, podľa ktorých ICC plánuje voči Rusku začať stíhanie v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

Žaloby sa týkajú únosov ukrajinských detí a útokov na civilnú infraštruktúru, napísali v utorok noviny The New York Times. ICC chce podľa neho tiež požiadať o vydanie niekoľkých zatykačov, zatiaľ nie je jasné, na koho.

"Tento súd neuznávame, neuznávame jeho jurisdikciu. Tak sa k tomu staviame," povedal Peskov. ICC so sídlom v Haagu súdi jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocídu a vojnové zločiny.

Uznáva ho vyše 120 krajín, na jeho jurisdikciu okrem Ruska nepristupujú napríklad ani Spojené štáty. Návrhy na začatie konania môže podať dotknutý štát, žalobca všeobecného súdu alebo Bezpečnostná rada OSN.

Očakáva sa, že hlavný prokurátor Karim Khan bude žiadať začatie stíhania v dvoch prípadoch. Hoci dôkazy vyšetrovateľov a médií aj očité svedectvá vypovedajú o opaku, Kremeľ odmieta všetky obvinenia z vojnových zločinov v rámci svojej agresie na Ukrajine.

Spomínané únosy ukrajinských detí a dospievajúcich označuje za humanitárny program a tvrdí, že pri vzdušných útokoch na ukrajinské územie smeruje výlučne na vojenské ciele.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 07:02