StoryEditor

Severná Kórea odpálila ďalšiu balistickú raketu, smerovala nad Japonské more

19.03.2023, 06:54
Autor:
ČTKČTK

Podľa KĽDR ide o reakciu na „ohrozenie severokórejskej bezpečnosti".

Severná Kórea dnes odpálila ďalšiu balistickú raketu smerom nad Japonské more. Informujú o tom agentúry Jonhap a Reuters s odvolaním sa na juhokórejskú armádu, podľa ktorej išlo tentoraz o raketu krátkeho doletu.

Krajina v posledných týždňoch rakety testuje opakovane. Vo štvrtok odpálila dokonca medzikontinentálnu balistickú raketu.

Raketu Pchjongjang podľa juhokórejskej armády odpálil o 11:05 hodine miestneho času (3:05 hodine SEČ). Vystúpila do výšky 50 kilometrov a uletela zhruba 800 kilometrov, kým spadla do mora, ktoré leží medzi Kórejským polostrovom a Japonskom.

Soul test rakety označil za jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, Tokio vyjadrilo dôrazný protest.

KĽDR uviedla, že odpaľovanie rakiet je „reakciou na ohrozenie severokórejskej bezpečnosti". Za to krajina považuje spoločné americko-juhokórejské cvičenie, ktoré podľa nej môže situáciu vyhrotiť až do „nepredvídateľnej krízy".

Rozsiahle vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré oba spojenecké štáty odôvodňujú nutnosťou reagovať na nebezpečenstvo zo strany KĽDR, začalo v noci na pondelok a bude trvať do 23. marca.

Vlani Severná Kórea odpálila rekordný počet viac ako 70 rakiet, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 11:09