StoryEditor

Čína vyzvala Medzinárodný trestný súd po vydaní zatykača na Putina k objektívnosti

20.03.2023, 10:18
Autor:
ČTKČTK

Stíhanie šéfa Kremľa kvôli únosom ukrajinských detí do Ruska oznámil ICC v piatok. V ten istý deň Peking avizoval návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve.

Čína dnes vyzvala Medzinárodný trestný súd ICC, ktorý v piatok vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, na objektívnosť a nestrannosť.

S odvolaním sa na hovorcu čínskej diplomacie Wang Wen-pina o tom informovala agentúra AFP. Čína sa k ruskej agresii voči Ukrajine oficiálne stavia neutrálne, čínsky prezident Si Ťin-pching sa dnes v Moskve stretne s Putinom.

"ICC musí zaujať objektívny a nestranný postoj, rešpektovať imunitu hláv štátov a vyhnúť sa politizácii a dvojitým štandardom," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang len niekoľko hodín pred začiatkom štátnej návštevy čínskeho prezidenta v Rusku.

Wang tiež dodal, že Čína bude k ukrajinskej "kríze" aj naďalej zaujímať objektívnu a spravodlivú pozíciu a chce tiež zastávať konštruktívnu úlohu v mierových rokovaniach. Doteraz Peking odmietal vpád ruských vojsk na Ukrajinu odsúdiť, no ani ho jasne nepodporil.

image

Môže byť Putin zatknutý? Doteraz cestoval len do krajín, ktoré nepodliehajú jurisdikcii medzinárodného súdu

Stíhanie Putina kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska oznámil ICC v piatok. V ten istý deň Peking avizoval návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve, čo podľa agentúry AP vyznieva ako významná diplomatická podpora ruskému prezidentovi v jeho konfrontácii so Západom. Čínsky prezident s Putinom zrejme podpíše deklaráciu, ktorá má znamenať začiatok novej éry čínsko-ruských vzťahov.

Západné štáty vrátane Ukrajiny krok ICC označili za historický a privítali ho. Rusko jurisdikciu ICC neuznáva a stíhanie bude mať podľa odborníkov pre Putina v dohľadnej dobe len obmedzené dôsledky. Kremeľ hovorí o únosoch ukrajinských detí ako o "humanitárnej činnosti" a zatykač podľa neho nemá právny základ.

image

Rusi zradili na Ukrajine detské mučiarne, z ktorých mrazí. Deti vyhladovali, znásilňovali a psychicky týrali

01 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 02 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 03 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 05 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 17:14