StoryEditor

Menový fond: Nedávne problémy bánk sa môžu preliať do nebankového finančného sektora

04.04.2023, 22:40
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond varoval, že bankové riziká by sa v súvislosti s pokračujúcim sprísňovaním menovej politiky na celom svete mohli v najbližších mesiacoch zintenzívniť a zasiahnuť prepojený nebankový sektor.

Nedávne problémy bánk v Spojených štátoch a Európe by sa mohli rozšíriť aj na kľúčové nebankové inštitúcie, ako sú penzijné fondy, čo by ešte viac skomplikovalo boj centrálnych bánk proti vysokej inflácii.

Medzinárodný menový fond v utorok varoval, že bankové riziká by sa v súvislosti s pokračujúcim sprísňovaním menovej politiky na celom svete mohli v najbližších mesiacoch zintenzívniť a zasiahnuť prepojený nebankový sektor, ktorý v súčasnosti spravuje takmer polovicu všetkých globálnych finančných aktív.

Centrálne banky na oboch stranách Atlantiku sa pohybujú na tenkom ľade, keď bojujú proti vysokej inflácii zvyšovaním úrokových sadzieb a zároveň sa snažia nevystupňovať otrasy v bankovom sektore vyvolané kolapsom banky Silicon Valley Bank.

Kalifornská banka, ktorá poskytovala úvery technologickým firmám a startupom, sa v marci dostala pod silný tlak, keď prudký nárast úrokových sadzieb federálneho rezervného systému (Fed) výrazne znížil hodnotu jej portfólia vládnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami.

Nebankoví finanční sprostredkovatelia (NBFI), ako sú penzijné a investičné fondy, sa od globálnej finančnej krízy v roku 2008, keď regulačné orgány pristúpili k sprísneniu pravidiel pre banky, dramaticky rozrástli. NBFI sú vo veľkej miere prepojené s tradičnými bankami a môžu sa tak stať "kľúčovým kanálom zosilnenia finančného stresu", uviedol MMF.

Samotná veľkosť sektora NBFI znamená, že jeho hladké fungovanie má "zásadný význam pre finančnú stabilitu", napísali ekonómovia MMF.

V záujme riešenia tohto problému musia podľa MMF tvorcovia politík použiť celý rad nástrojov vrátane sprísnenia dohľadu a regulácií. Dôležité je aj prinútiť spoločnosti, aby poskytovali viac informácií o rizikách, ktorým sú vystavené. Centrálne banky by sa zase mali zamerať na dočasnú a cielenú podporu tých NBFI, ktoré predstavujú riziko pre finančnú stabilitu.

 

01 - Modified: 2024-05-05 20:55:07 - Feat.: - Title: Revízie rastu 02 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 03 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 04 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 00:10