StoryEditor

USA obvinili dvoch mužov z prevádzkovania čínskej "policajnej stanice". Mali špehovať pre Peking

17.04.2023, 22:26
Autor:
ČTKČTK

Federálna vláda v USA zároveň oznámila obvinenia proti 34 čínskym predstaviteľom, ktorí sa údajne podieľali na obťažovaní disidentov.

Americké úrady dnes zatkli dvoch mužov a obvinili vyše tri desiatky ďalších ľudí v súvislosti s vyšetrovaním čínskych snáh prenasledovať politických oponentov Pekingu v zahraničí. Dvaja zatknutí obyvatelia New Yorku čelia obvineniu, že v meste vytvorili "tajnú policajnú stanicu" určenú na špehovanie, informujú zahraničné tlačové agentúry. Podobné čínske bunky v poslednom čase pritiahli pozornosť úradov tiež v Holandsku a v Česku.

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie ráno zatkli 61-ročného Lu Jianwanga a 59-ročného Chen Jinpinga, ktorí boli očakávaní na federálnom súde v Brooklyne.

V susednej mestskej časti Manhattan podľa vyšetrovateľov vytvorili pracovisko čínskeho ministerstva pre vnútornú bezpečnosť bez toho, aby sa u federálnej vlády USA zaregistrovali ako činitelia cudzej vlády.

Pracovisko poskytovalo isté konzulárne služby obyvateľom čínskeho pôvodu, malo však aj temnú stránku a napríklad pomohlo Pekingu vystopovať prodemokratického aktivistu čínskeho pôvodu žijúceho v Kalifornii, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na americké vyhlásenie.

"Toto trestné stíhanie odhaľuje, ako čínska vláda flagrantne narúša suverenitu našej krajiny zriadením tajnej policajnej stanice uprostred New York City," povedal Breon Peace, ktorý je najvyššie postaveným federálnym prokurátorom v Brooklyne.

Federálna vláda zároveň oznámila obvinenia proti 34 čínskym predstaviteľom, ktorí sa údajne podieľali na obťažovaní disidentov v Spojených štátoch, okrem iného narúšaním ich komunikácie na amerických internetových platformách. Títo ľudia nie sú v rukách amerických úradov, poznamenala agentúra Reuters. Čínska ambasáda vo Washingtone podľa nej ihneď neodpovedala na žiadosť o komentár.

Dnešné oznámenia sú súčasťou stupňujúcej sa snahy Washingtonu vyšetrovať fenomén, ktorý označuje ako "cezhraničné represie" v podaní Číny alebo Iránu proti ich kritikom žijúcim na americkej pôde. USA predtým vzniesli obvinenie proti viac ako desiatim ľuďom za údajné snahy sledovať a obťažovať disidentov a donútiť ich k presunu do Číny. Riaditeľ FBI Christopher Wray v novembri členom amerického Senátu povedal, že ho silne znepokojujú čínske policajné bunky v amerických mestách.

Tá v Brooklyne podľa prokuratúry zanikla na jeseň minulého roka. V tom čase sa objavili správy, že vláda v Holandsku vyšetruje aktivity nelegálnych "policajných staníc" v Amsterdame a Rotterdame. Denník N zase prišiel so zistením, že dve takéto stanice boli tiež v Česku, pričom slúžili tiež na sledovanie príslušníkov miestnej čínskej diaspory a na zber informácií. Minister zahraničia Ján Lipavský v decembri denníku povedal, že ho čínsky veľvyslanec ubezpečil o ich uzavretí.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 20:43