StoryEditor

Je potrebné riešiť reálne problémy, nie populistickú reformu verejnej správy, tvrdí Smer

24.04.2023, 09:46
Autor:
TASRTASR

Za hlavnú výzvu najbližších mesiacov považuje strana otázku znižovania životnej úrovne a zdražovanie.

Treba riešiť reálne problémy obyvateľov, nie populistickú reformu verejnej správy. V reakcii na pripravovanú reformu územnej správy to odkazuje opozičný Smer.

Za hlavnú výzvu najbližších mesiacov považuje otázku znižovania životnej úrovne a zdražovanie. Uviedol to vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Na májové rokovanie Národnej rady preto strana predložila tri návrhy zákonov, ktoré sa týkajú zdražovania. Ide o pomoc pre potravinárov a pre prvovýrobcov v poľnohospodárstve, ďalšie dva sa týkajú cenovej regulácie. Žiadať budú o ich prerokovanie na mimoriadnej schôdzi 2. mája, hneď na začiatku riadnej schôdze.  

"To sú konkrétne návrhy, ktoré riešia reálne problémy, ktorým čelia Slováci a Slovensko ako také. Nie populistická reforma verejnej správy, ktorou predkladatelia iba zastierajú a prekrývajú svoje každodenné zlyhávania," skonštatoval Mažgút.

Rezort pripravuje návrh reformy verejnej správy. Zameraná má byť na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv. Reforma je podľa rezortu stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Návrh rezortu kritizovali už niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma verejnej správy si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 04 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 05 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 11:47