StoryEditor

V kúpeľnom parku v Sliači sa túlalo medvieďa. Hľadá ho možno medvedica

11.05.2023, 22:18
Autor:
ČTKČTK

Medvieďa v parku zazrela zamestnankyňa kúpeľov. Zásahový tím okrem toho dostal hlásenie aj o medvedici s dvoma mláďatami.

V parku kúpeľov Sliač na strednom Slovensku sa podľa očitých svedkov túlalo medvieďa. "Samo neprežije," povedal denníku Sme Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu štátnej ochrany prírody, ktorý správu preveruje a chystá sa inštalovať v kúpeľnom areáli fotopasce. Úrady varujú verejnosť a odporúčajú vyhnúť sa parku, pretože mláďa môže hľadať medvedica.

Kúpeľný areál má podľa tlače rozlohu 46 hektárov a nie je oplotený. Na medveďa upozornila primátorka mesta Sliač. "Určite nechcem vyvolávať paniku, ale len odradiť bežcov od behu v našich kúpeľoch," povedala Ľubica Balgová.

Park je obľúbeným miestom pre prechádzky, beh aj jazdu na bicykli. Ľudia by sa mu však podľa primátorky teraz mali vyhnúť. "Pohybuje sa tam medvedica a hľadá mláďa," dodala.

Medvieďa v parku zazrela zamestnankyňa kúpeľov. Zásahový tím okrem toho dostal hlásenie aj o medvedici s dvoma mláďatami.

"Je pravdepodobné, že medvieďa sa stratilo či vzdialilo od matky, ktorá ho teraz hľadá. Medvedicu v lokalite zaznamenali aj poľovnícke fotopasce. Človek by sa preto na tomto mieste nemal pohybovať," povedala primátorka Balgová podľa portálu Teraz.sk.

Štátna ochrana prírody (ŠOP SR) odporúča v záujme obmedzenia rizika stretnutia s medveďom upozorňovať na seba hlukom: pískaním, spevom, tlieskaním, prípadne zvonením na zvonček. Taktiež radia držať sa vyznačených turistických chodníkov a pohybovať sa len za denného svetla.

Medveď v sebaobrane niekedy podnikne výpad, čo je výstraha, aby sa človek vzdialil. Človek to môže chápať ako útok. Treba je pomaly ustúpiť a vzdialiť sa. V prípade útoku sa odporúča ľahnúť si na zem a chrániť si rukami krk a hlavu a vydržať, kým útok nepominie a medveď sa nevzdá. Aktívna obrana človeka len zhorší situáciu, varujú experti zo ŠOP SR.

01 - Modified: 2024-05-06 08:00:00 - Feat.: - Title: Skončiť v lese s neznámym mužom alebo medveďom? Iba jediná žena si vybrala muža, ostatné budú radšej čeliť zvieraťu 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 04 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 05 - Modified: 2024-04-16 06:30:00 - Feat.: - Title: Návod pre stret s medveďom je čoraz aktuálnejší. Hlavne neutekaj, základom je chrániť si hlavu a krk
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. máj 2024 21:49