StoryEditor

Ukrajina je otvorená vývozu ruského čpavku, ak sa rozšíri obilná dohoda

19.05.2023, 20:42
Autor:
TASRTASR

Ide o vôbec prvý prípad, čo Kyjev verejne vyjadril svoj postoj k exportu čpavku, ktorý chce Moskva na základe dohody prepravovať cez Čierne more.

Ukrajina je otvorená možnosti, že by súhlasila s tranzitom ruského čpavku cez svoje územie na export, ak sa nedávno predĺžená dohoda o vývoze ukrajinských obilnín rozšíri o ďalšie ukrajinské prístavy a širší sortiment komodít. Pre agentúru Reuters to v piatok uviedol zdroj z ukrajinskej vlády, informuje TASR.

Ide o vôbec prvý prípad, čo Kyjev verejne vyjadril svoj postoj k exportu čpavku, ktorý chce Moskva na základe dohody prepravovať cez Čierne more.

Čiernomorská obilná iniciatíva (tzv. obilná dohoda) medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, uľahčuje "bezpečnú plavbu na vývoz obilia a súvisiacich potravín a hnojív vrátane amoniaku" z troch ukrajinských prístavov.

Ukrajinský vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, pre agentúru Reuters uviedol, že znenie dohody sa nevzťahuje na tranzit ruského amoniaku cez Ukrajinu. Rusko – hlavný vývozca čpavku – vyvíja tlak na obnovenie jeho dodávok potrubím z ruského mesta Toliatti do čiernomorského prístavu Pivdennyj pri Odese. Tento čpavkovod je stavaný na prečerpávanie až 2,5 milióna ton amoniaku ročne.

Do rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2022 vyvážalo Rusko ročne 4,4 milióna ton čpavku, čo predstavuje 20 percent celosvetového námorného obchodu. Obnovenie dodávok amoniaku cez potrubie podporila aj Organizácia Spojených národov, ktorá sa tak snaží pomôcť pri zaisťovaní a posilňovaní globálnej potravinovej bezpečnosti.

Napriek hrozbám Ruska, že od obilnej dohody odstúpi, bola jej platnosť v stredu predĺžená o ďalšie dva mesiace. Stalo sa tak deň pred jej vypršaním. Do tejto dohody sú zahrnuté len tri z hlavných ukrajinských čiernomorských prístavov. Kyjev opakovane tlmočil svoje želanie, aby sa dohoda vzťahovala na viac tovarov i prístavov.

Ukrajinský vládny zdroj citovaný agentúrou Reuters uviedol, že v texte dohodnutom v stredu sa nespomína produktovod Toliatti-Odesa ani tranzit čpavku. Zdroj dodal, že ak sa má na prepravu amoniaku z Ruska využívať trasa cez Ukrajinu, bude potrebná ďalšia dohoda.

Výmenou za súhlas s touto alternatívou by Ukrajina predložila vlastné požiadavky. Malo by ísť o komodity, ktoré "budú slúžiť našim národným záujmom," uviedol ukrajinský vládny zdroj. Nespresnil, aký tovar by chcela Ukrajina do zoznamu zaradiť. Ukrajinskí predstavitelia však pred časom uvádzali, že Ukrajina potrebuje vyvážať po mori aj výrobky z ocele.

01 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 02 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 03 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusko bombarduje civilné ciele a chváli sa tým. Nechutné, hovoria Ukrajinci 04 - Modified: 2024-05-09 08:13:36 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra Kubrakova 05 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko chce vymeniť Veľké Kapušany za Sudžhu. Veľký biznis by sa tak posunul na ukrajinsko-ruskú hranicu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 02:18