StoryEditor

Podľa maďarskej vlády obmedzuje Ukrajina práva maďarskej menšiny

22.06.2023, 15:13
Autor:
TASRTASR

Maďarský vládny predstaviteľ požiadal Európsku úniu, aby záležitosť zaradila do svojej agendy a podnikla zmysluplné kroky s cieľom prinavrátiť práva ukrajinských Maďarov.

Maďarská vláda vyzvala Ukrajinu, aby prestala obmedzovať práva maďarskej menšiny žijúcej na jej území. Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer na tlačovej konferencii, informuje agentúra MTI.

Nedávne zmeny na Ukrajine v oblasti vzdelávania, jazyka a zákonov o menšinách sú podľa Menczera "vzájomne prepojené a plne v rozpore s bilaterálnymi a medzinárodnými dohodami Ukrajiny a všetkými európskymi hodnotami."

image

EÚ potrebuje teraz Balkán viac, než naopak, vyhlásil Orbán v Sarajeve

Menczer požiadal Európsku úniu, aby záležitosť zaradila do svojej agendy a podnikla zmysluplné kroky s cieľom prinavrátiť práva ukrajinských Maďarov.

"Pre Brusel majú prisťahovalci a rôzne sexuálne menšiny rovnakú dôležitosť, bolo by načase zaoberať sa aj takým problémom, ktorý je mimoriadne vážny a je skutočným problémom ochrany menšín," podčiarkol Menczer. Ostro kritizoval nedávno prijaté novely ukrajinského školského zákona, jazykového zákona a zákona o menšinách.

image

Maďarsko obmedzilo práva migrantov, keď museli žiadať o azyl na ambasádach, rozhodol Súdny dvor EÚ

Ukrajinský školský zákon podľa jeho vyjadrenia berie maďarským študentom právo a možnosť študovať v materinskom jazyku, jazykový zákon obmedzuje používanie materinského jazyka aj v iných oblastiach, povinne vyžaduje výhradné používanie štátneho jazyka v oblastiach verejného života, kultúry, tlače a úradnej správy. Kyjev tiež podľa neho neuzavrel ani zmeny právnych predpisov v oblasti menšín, ako to vyžadovala Benátska komisia.

"Maďarsko, ani maďarská vláda nemôžu podporiť euroatlantické integračné úsilie Ukrajiny, kým bude pokračovať v porušovaní práv menšín, a kým nenavráti doterajšie práva maďarskej menšine," zdôraznil Menczer.

01 - Modified: 2024-05-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Jednoducho nás tu vyhladia. Ukrajinci na severe opisujú druhý útek pred Rusmi 02 - Modified: 2024-05-17 09:19:13 - Feat.: - Title: Maďarská protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána 03 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname 04 - Modified: 2024-05-17 08:37:42 - Feat.: - Title: Atentát na Fica je útokom na suverénnu politiku, povedal šéf maďarskej diplomacie 05 - Modified: 2024-05-17 10:58:14 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 09:06